O femeie susține că a fost monitorizată de angajator prin intermediul unei perne inteligente pentru scaun

12.01.2021
O femeie susține că a fost monitorizată de angajator prin intermediul unei perne inteligente pentru scaun
Foto: Shutterstock

O femeie, angajată a unei companii de tehnologie, susține că ea și colegii ei au fost monitorizați de către angajator prin intermediul unor perne inteligente pentru scaune.

Femeia, identificată doar ca Wang, a declarat că ea și cel puțin nouă alți angajați au primit, de la angajatorul Habo Technology, din China, perne inteligente care ar fi trebuit să le protejeze sănătatea. Acestea pot monitoriza anumite funcții ale corpului, oferă sfaturi pentru îmbunătățirea poziției în scaun și le reamintesc angajaților să se ridice.

Citește și: Replici de agățat pe care nu ar trebui să le folosești

Femeia susține, însă, că pernele au un scop real întunecat. Într-o zi, ea a fost chemată la departamentul de resurse umane, unde o angajată a întrebat-o de ce nu a fost la birou între 10:00 – 10:30 și a avertizat-o, în glumă, că poate fi sancționată dacă incidentul se repetă. Wang a spus că și-a dat seama atunci că este monitorizată prin intermediul pernei de pe scaunul ei.

Angajatorul neagă acuzațiile aduse de femeie

Angajata a scris pe o rețea de socializare despre incident, iar postarea ei a devenit foarte populară. Ulterior, subiectul a ajuns în presă, iar Hebo Technology a trebuit să ofere un comunicat oficial. Un purtător de cuvânt al companiei a recunoscut că firma le-a făcut unor angajați cadou pernele respective, dar a negat faptul că acestea ar fi folosite pentru monitorizarea activității profesionale a acestora.

O anchetă a unei publicații a arătat că angajații Hebo Technology au semnat formulare în care permiteau colectarea de date, dar că documentele erau scrise în limba engleză. Datele respective au fost ulterior puse la dispoziția managementului și a departamentului de resurse umane.

Astfel de sisteme nu sunt, însă, rare în China. În urmă cu câțiva ani mai mulți studenți au primit uniforme inteligente, echipate cu senzori GPS. Mai mult, în statul asiatic sunt orașele cu cea mai mare densitate de camere video de supraveghere la mia de locuitori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult