OnePlus Buds Pro review: „AirPods Pro” pentru Android

29.09.2021
OnePlus Buds Pro review: „AirPods Pro” pentru Android

Căștile true wireless reprezintă o piață în continuă creștere, în ciuda faptului că atât categoria, cât și tehnologia din spatele lor a ajuns la o oarecare maturitate. Acum că s-a cam terminat cursa către cel mai mic preț, pe care majoritatea producătorilor au dus-o în ultimii ani, companiile care țintesc către segmentul de utilizatori „premium” încep să aducă pe piață produse ceva mai avansate și nu atât de ieftine, justificând prețul prin calitate. OnePlus Buds Pro este o astfel de pereche de căști, care concurează în piață cu cele mai performante modele de la producători deja consacrați în acest segment.

OnePlus Buds Pro oferă un design premium și construcție de calitate

Ambițiile OnePlus sunt evidente încă de la început, de când desfaci prima dată cutia căștilor Buds Pro. La fel ca în cazul telefoanelor sale din gama superioară, precum OnePlus 9 sau Nord2, cutia este atent construită și compartimentată, fiecare element în parte fiind poziționat cu grijă înăuntru. Totuși, fiind vorba despre niște simple căști true wireless, parcă pachetul este puțin cam mare, alți producători reușind să includă totul în cutii la jumătate din dimensiune.

Și, de fapt, pachetul nici măcar nu include foarte multe elemente în afară de cele de bază: căștile în cutia de încărcare, un cablu de alimentare de la USB-A la USB-C și două seturi de vârfuri de silicon pentru căști, pe dimensiunile „mic” și „mare”, cele medii fiind instalate din fabrică.

OnePlus Buds Pro accessories

Din punct de vedere al design-ului, cutia pentru încărcare este compactă, fiind similară în dimensiuni cu cea de la AirPods Pro, de exemplu. De altfel, și căștile sunt de dimensiunea și forma AirPods Pro, cu mici „codițe” care vin în jos. Codițele sunt însă cromate, și găzduiesc câteva elemente importante. În primul rând, microfonul pentru apeluri este în partea de jos, alături de un senzor de presiune, folosit pentru control al redării sau alte funcții ale căștilor. Având în vedere că, în rest, căștile și cutia sunt de culoare negru mat, aș fi preferat ca zona de jos să fie de asemenea mată, întrucât aceste codițe rămân pline de urme de amprente în utilizare.

OnePlus Buds Pro pot fi folosite fără probleme în activități sportive, fiind certificate cu rezistență la apă și praf IP55 pentru căști și IPX4 pentru cutie. Asta înseamnă că transpirația, stropi de apă sau ploaia nu ar trebui să afecteze căștile sau cutia de încărcare.

OnePlus Buds Pro box

Software-ul este decent, însă integrarea cu Oxygen OS putea fi mai bună

Am testat căștile OnePlus Buds Pro alături de telefonul Nord2, iar integrarea căștilor cu software-ul Oxygen OS este similară cu ceea ce am văzut la Apple în cazul AirPods. Atunci când scoți căștile din cutie, telefonul oferă posibilitatea de a le conecta direct, fără a mai apela la meniul Bluetooh „clasic”. Din păcate, însă, integrarea nu este atât de elegantă pe cât s-ar putea.

OnePlus s-a inspirat de la Apple și a inclus opțiunile de configurare ale căștilor în meniul Blueooth, nu într-o aplicație separată. Astfel, dacă nu știi asta deja, este destul de greu de găsit meniul de configurare, care apare după ce apeși pe butonul de „Informații”, unde apare opțiunea de configurare. Nici măcar o căutare după cuvântul Buds în aplicația de setări nu găsește acest meniu. Integrarea de acest gen putea fi făcută mai bine.

OnePlus Buds Pro buds box

Pentru alte dispozitive, non-OnePlus/Oppo, este necesară instalarea aplicației HeyMelody, care oferă acces la aceleași opțiuni de configurare.

Vorbim despre activarea sau dezactivarea funcțiilor ANC și Transparency, configurarea scurtăturilor disponibile prin apăsări pe codițele căștilor, cât și alte câteva capabilități mai avansate.

În primul rând, avem Audio ID, care creează un profil personalizat pentru nivelul de auz al fiecărui utilizator în parte. Configurarea durează câteva minute și redă sunete la diverse frecvențe, întrebând dacă auzi sau nu sunetul pentru fiecare ureche în parte. Apoi, în timpul redării cu Audio ID activat, căștile ajustează în timp real frecvențele pentru o experiență cât mai bună de ascultare. Diferența este sesizabilă față de profilul audio standard, însă nu este ceva absolut necesar. Dacă preferi oricum un profil mai „plat”, sau dorești să asculți căștile așa cum au fost setate din fabrică, poți ignora această funcție.

OnePlus Buds Pro phone

Apoi mai există Zen Mode „Air”, un mod pe care îl poți seta ca scurtătură la apăsare lungă, care pornește sunete ambientale în căști. Există câteva sunete specifice, precum sunet de natură, sunet de apă curgătoare, mediație sau sunet de foc de tabără. Este un mod util atunci când dorești să te relaxezi, iar, împreună cu anularea zgomotului ambiental, ar putea fi o unealtă bună pentru productivitate în medii mai zgomotoase, atunci când nu ai chef să asculți muzică. Este o funcție pe care n-am mai întâlnit-o pe alte căști până acum.

Scurtăturile sunt posibile pentru una, două, sau trei apăsări scurte scurte, sau o apăsare lungă pe codițele căștilor, însă funcțiile sunt automat asignate pe amândouă și nu prea pot fi schimbate. Nu poți seta, de exemplu, o funcție pe casca stângă la o apăsare scurtă și altă funcție pe cea din dreapta la același gest. De fapt, nu poți configura decât două dintre aceste gesturi, pentru că apăsarea scurtă o dată este rezervată pentru play/pauză, iar două apăsări pentru următoarea melodie. Poți seta per cască (stânga/dreapta) ce să facă trei apăsări din două opțiuni posibile: melodia anterioară sau asistent virtual, iar la apăsare lungă poți seta prin ce moduri să treacă: ANC, Transparență sau fără niciun mod.

OnePlus Buds Pro buds back

Mi-ar fi plăcut ceva mai multă libertate în configurare sau chiar dezactivarea unor scurtături, dar tot ce este inclus în acel meniu funcționează exact așa cum te-ai aștepta. Ba chiar există și un test pentru verificarea confortului căștilor, în cazul în care nu ai ales vârfurile din silicon corecte.

OnePlus Buds Pro oferă ANC eficient, sunet de calitate și autonomie peste medie

În utilizare, căștile OnePlus Buds Pro sunt unele dintre cele mai bine construite căști de acest gen pe care le-am folosit. Sunt confortabile imediat ce le pui în urechi și pot fi purtate pe perioade lungi de timp fără probleme. Cu diversele moduri de utilizare disponibile, ai putea să lucrezi permanent cu ele în urechi, în limita autonomiei.

Poți să lași căștile pe modul ANC Off pentru un balans între sunetul din exterior și sunetul din căști, sau poți porni ANC (care are la rândul său trei niveluri de intensitate) pentru a crea instant „liniște”. Modul transparență poate fi folosit atunci când ai nevoie să auzi în jur. Astfel, jonglând cu cele trei moduri, nu prea ai nevoie să scoți căștile.

OnePlus Buds Pro box side

Anularea zgomotului de fundal este eficientă și imediat sesizabilă, mai ales într-un mediu în care există diverse zgomote de fundal permanente. De exemplu, imediat ce am pus căștile, sunetele cooler-ului de la computer și de la aerul condiționat au dispărut imediat, pentru liniște deplină. Fiind însă vorba despre căști true wireless și nu unele over-ear care să acopere complet urechea, sunete mai puțin repetabile, precum zgomotul unei tastaturi mecanice, tot pătrund. Acelea pot fi însă acoperite de volumul muzicii.

Este puțin complicat inițial până înveți care este zona pe care trebuie să apeși pentru scurtături.  Senzorul este pe partea exterioară, deci trebuie să susții casca cu degetul mare și să apeși cu index-ul pe codiță. După câteva încercări eșuate și câteva reușite, devine o mișcare naturală.

OnePlus Buds Pro phone2

În termeni de autonomie, OnePlus Buds Pro oferă cam 5 ore de redare cu anularea zgomotului de fundal pornită și 7 ore fără. Nu am avut nevoie niciodată să folosesc căștile timp de cinci ore dintr-o dată, dar se consumă cam 20% pe oră, deci se pare că estimările celor de la OnePlus sunt corecte. Avantajul este că poți să încarci căștile rapid în cutie. Iar aceasta, la rândul său, poate să ofere încă aproximativ patru încărcări complete pentru căști. Este posibil ca o încărcare completă să te țină astfel o săptămână de utilizare. Cutia se încarcă la rândul său rapid, oferind 10 ore de ascultare în 10 minute de încărcare și este compatibilă cu încărcare wireless.

Am lăsat special calitatea sunetului spre final pentru că nu prea am nimic de reproșat la acest capitol. Nu sunt nici pe departe cele mai bune căști pe care le-am auzit din punct de vedere al sunetului, dar, pentru prețul lor, sunt comparabile sau chiar puțin peste ceea ce oferă concurența. Sunetul este bine separat pe frecvențe, fiind redate bine și înaltele, și mediile și frecvențele joase. Iar volumul peste 70% este într-adevăr puternic, deci s-ar putea să nu fie nevoie să ascultați la volum maxim, ca în cazul altor modele.

Concluzii

OnePlus a creat o pereche de căști true wireless de calitate, Buds Pro fiind ușor de recomandat atât utilizatorilor de OnePlus, cât și altor utilizatori de telefoane cu Android, chiar și fără integrare la nivelul sistemului de operare. Sunetul este clar și puternic, funcția de anulare a zgomotului ambiental este eficientă, iar autonomia este în ton cu media din piață. Pentru 150 de euro, OnePlus Buds Pro este o ofertă foarte bună, în special pentru cei care deja au un telefon al companiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult