PocketBook Aqua 2 – un e-book reader rezistent la praf şi apă care „înghite” multe formate [REVIEW]

26.11.2017
PocketBook Aqua 2 - un e-book reader rezistent la praf şi apă care „înghite” multe formate [REVIEW]
DESIGN, ECRAN ŞI HARDWARE

Compania elveţiană PocketBook International a lansat în acest an, înaintea Amazon, al doilea model de e-reader rezistent la apă din portofoliul său. Aqua 2 vine cu rezistenţă mare la praf şi apă, suport pentru 17 formate de fişiere, ecran iluminat şi cu un preţ mediu decent, de 600 de lei în magazinele locale. Prin comparaţie, Kindle Oasis, primul dispozitiv de acest fel rezistent la apă de la Amazon, costă aproximativ 1.000 de lei în varianta cu capacitate de stocare internă de 8 GB.

DESIGN

În linii mari, designul modelului Aqua 2 este similar cu cel al PocketBook Touch Lux 3, pe care l-am testat în vară. Carcasa este realizată din policarbonat şi este vopsită în culoarea albastru azur. Singurul port pe care îl are dispozitivul, protejat cu un capac etanş, este cel micro-USB. Acesta este multifuncţional şi poate fi folosit pentru încărcare, transfer de date şi redarea de conţinut audio.

Pe partea din spate există o mică adâncitură în care se aşază natural degetul arătător al mâinii cu care este ţinut dispozitivul. Acest artificiu de design oferă un plus de confort.

Pe partea frontală găsim un ecran e-ink Carta HD. Între acesta şi carcasă există un cadru din cauciuc, care se extinde mult în partea de jos şi acomodează butoanele pentru Home, Menu şi schimbarea paginilor (înainte şi înapoi). Aceste butoane fizice (sau mai degrabă semnele lor ieşite în relief pe suprafaţa de cauciuc) sunt poziţionate şi ele într-o adâncitură uşoară, pentru un plus de confort. Deoarece dispozitivul este rezistent la apă şi sunt poziţionate sub cadrul din cauciuc, butoanele sunt mai greu de apăsat decât cele de pe alte modele de e-book readere.

Aqua 2 nu mai are un buton de On/Off dedicat. Acesta este integrat în cel pentru accesarea meniului principal. Când dispozitivul este în aşteptare o apăsare aprinde ecranul. O nouă apăsare scurtă deschide meniul principal.

ECRAN ŞI HARDWARE

PocketBook Aqua 2 dispune de ecran e-ink Carta HD tactil cu diagonala de 6”, care oferă o rezoluţie de 1.024 x 758 pixeli (densitate 212 ppi). Acesta este identic cu cel de pe modelul Touch Lux 3 şi dispune de iluminare frontală, realizată cu ajutorul unor LED-uri încorporate în partea de jos a ecranului. Spre deosebire de alte modele, tehnologia este foarte bine implementată, iar lumina este distribuită uniform pe toată suprafaţa display-ului. De aceea, ecranul este alb, curat, tot timpul. Aici ajută şi funcţia de reîmprospătare a paginilor care îşi face treaba foarte bine.

Aqua 2 dispune de certificare IP57 pentru rezistenţă la praf şi apă, ceea ce înseamnă că poate fi scufundar până la 1 metru adâncime în apă. Prin comparaţie, Kindle Oasis oferă rating IPx8. Asta înseamnă că nu a fost certificat pentru rezistenţă la praf, dar oferă rezistenţă maximă (pentru electronice) la apă.

E-readerul PocketBook are capacitate de stocare internă de 8 GB, dar nu mai include slot pentru card micro-SD. În cutie este inclus şi un adaptor din micro-USB în jack de 3,5 mm (mamă), care permite conectarea de căşti sau boxe la dispozitiv pentru ascultarea de cărţi audio sau muzică prin intermediul unei aplicaţii dedicate, numită Audio player. Formatul suportat este MP3.

Bateria are capacitate de 1.500 mAh şi poate oferi o autonomie de până la 30 de zile pentru cititul de text, cu luminozitatea setată la nivel minim. În cazul în care sunt parcurse documente cu multe imagini, iluminarea ecranului este setată la nivel mare sau reîmprospătarea paginilor se face mai repede, autonomia scade.

Greutatea dispozitivului, fără husă de protecţie, este de 180 de grame.

Părţi pozitive

Rezistenţă mare la praf şi apă
Are o interfaţă bogată în opţiuni şi stabilă
Ecran iluminat frontal
Suportă 17 formate pentru cărţi şi 4 pentru imagini
Oferă suport pentru fişiere audio

Părţi negative

Lipseşte slotul pentru card micro-SD
Butoanele fizice nu sunt la fel de uşor de apăsat ca cele de pe alte modele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult