PocketBook Aqua 2 – un e-book reader rezistent la praf şi apă care „înghite” multe formate [REVIEW]

26.11.2017
PocketBook Aqua 2 - un e-book reader rezistent la praf şi apă care „înghite” multe formate [REVIEW]
DESIGN, ECRAN ŞI HARDWARE

Compania elveţiană PocketBook International a lansat în acest an, înaintea Amazon, al doilea model de e-reader rezistent la apă din portofoliul său. Aqua 2 vine cu rezistenţă mare la praf şi apă, suport pentru 17 formate de fişiere, ecran iluminat şi cu un preţ mediu decent, de 600 de lei în magazinele locale. Prin comparaţie, Kindle Oasis, primul dispozitiv de acest fel rezistent la apă de la Amazon, costă aproximativ 1.000 de lei în varianta cu capacitate de stocare internă de 8 GB.

DESIGN

În linii mari, designul modelului Aqua 2 este similar cu cel al PocketBook Touch Lux 3, pe care l-am testat în vară. Carcasa este realizată din policarbonat şi este vopsită în culoarea albastru azur. Singurul port pe care îl are dispozitivul, protejat cu un capac etanş, este cel micro-USB. Acesta este multifuncţional şi poate fi folosit pentru încărcare, transfer de date şi redarea de conţinut audio.

Pe partea din spate există o mică adâncitură în care se aşază natural degetul arătător al mâinii cu care este ţinut dispozitivul. Acest artificiu de design oferă un plus de confort.

Pe partea frontală găsim un ecran e-ink Carta HD. Între acesta şi carcasă există un cadru din cauciuc, care se extinde mult în partea de jos şi acomodează butoanele pentru Home, Menu şi schimbarea paginilor (înainte şi înapoi). Aceste butoane fizice (sau mai degrabă semnele lor ieşite în relief pe suprafaţa de cauciuc) sunt poziţionate şi ele într-o adâncitură uşoară, pentru un plus de confort. Deoarece dispozitivul este rezistent la apă şi sunt poziţionate sub cadrul din cauciuc, butoanele sunt mai greu de apăsat decât cele de pe alte modele de e-book readere.

Aqua 2 nu mai are un buton de On/Off dedicat. Acesta este integrat în cel pentru accesarea meniului principal. Când dispozitivul este în aşteptare o apăsare aprinde ecranul. O nouă apăsare scurtă deschide meniul principal.

ECRAN ŞI HARDWARE

PocketBook Aqua 2 dispune de ecran e-ink Carta HD tactil cu diagonala de 6”, care oferă o rezoluţie de 1.024 x 758 pixeli (densitate 212 ppi). Acesta este identic cu cel de pe modelul Touch Lux 3 şi dispune de iluminare frontală, realizată cu ajutorul unor LED-uri încorporate în partea de jos a ecranului. Spre deosebire de alte modele, tehnologia este foarte bine implementată, iar lumina este distribuită uniform pe toată suprafaţa display-ului. De aceea, ecranul este alb, curat, tot timpul. Aici ajută şi funcţia de reîmprospătare a paginilor care îşi face treaba foarte bine.

Aqua 2 dispune de certificare IP57 pentru rezistenţă la praf şi apă, ceea ce înseamnă că poate fi scufundar până la 1 metru adâncime în apă. Prin comparaţie, Kindle Oasis oferă rating IPx8. Asta înseamnă că nu a fost certificat pentru rezistenţă la praf, dar oferă rezistenţă maximă (pentru electronice) la apă.

E-readerul PocketBook are capacitate de stocare internă de 8 GB, dar nu mai include slot pentru card micro-SD. În cutie este inclus şi un adaptor din micro-USB în jack de 3,5 mm (mamă), care permite conectarea de căşti sau boxe la dispozitiv pentru ascultarea de cărţi audio sau muzică prin intermediul unei aplicaţii dedicate, numită Audio player. Formatul suportat este MP3.

Bateria are capacitate de 1.500 mAh şi poate oferi o autonomie de până la 30 de zile pentru cititul de text, cu luminozitatea setată la nivel minim. În cazul în care sunt parcurse documente cu multe imagini, iluminarea ecranului este setată la nivel mare sau reîmprospătarea paginilor se face mai repede, autonomia scade.

Greutatea dispozitivului, fără husă de protecţie, este de 180 de grame.

SOFTWARE, EXPERIENŢĂ DE UTILIZARE, CONCLUZIE

SOFTWARE ŞI EXPERIENŢĂ DE UTILIZARE

PocketBook Aqua 2 oferă suport pentru 17 formate de cărţi şi pentru 4 formate de imagini (JPEG, BMP, PNG, TIFF). Recomand, pentru cea mai bună experienţă de lectură, formatul ePUB. Acesta permite un nivel ridicat de personalizare.

Pe lângă transferul prin intermediul cablului USB, fişierele pot fi încărcate în e-book reader şi prin alte două modalităţi. Este vorba despre transferul serviciul prin de stocare şi sincronizare în cloud Dropbox şi funcţia Send-to-PocketBook, prin care utilizatorul primeşte o adresă de e-mail la care îşi poate trimite cărţile. Sincronizarea cu aceste servicii se face prin intermediul Wi-Fi. Totuşi, cum ecranele e-ink nu sunt la fel de uşor de folosit şi rapide ca cele de pe tablete sau smartphone-uri, am preferat să folosesc cablul USB pentru transferul de fişiere din PC. Imediat ce este conectat la computer, Aqua 2 îţi oferă două opţiuni: folosirea ca dispozitiv de stocare extern sau încărcarea bateriei. Pentru cea de-a doua funcţie am preferat să folosesc încărcătorul de la telefonul mobil, deoarece este o modalitate mai rapidă pentru încărcarea bateriei.

PocketBook Aqua 2 rulează o versiune de Linux în care au fost preinstalate câteva aplicaţii utile. Printre acestea se numără PocketBook Store, din care pot fi achiziţionate cărţi, Dropbox, Gallery şi o aplicaţie pentru feed-uri RSS. Browserul este unul complet şi permite navigarea pe internet. Aplicaţia seamănă cu versiunea mobilă de Google Chrome. Pe dispozitiv vin preinstalate chiar şi trei jocuri: Chess, Klondike şi Sudoku. Nu pot fi adăugate alte aplicaţii în afara celor preinstalate. În aplicaţia Gallery pot fi văzute imaginile disponibile pe dispozitiv. Acestea pot fi folosite ca imagine de fundal pentru display atunci când e-readerul este în stand-by.

Sistemul de operare este foarte stabil şi robust. Am folosit timp de mai multe săptămâni dispozitivul zi de zi şi nu am întâmpinat niciodată erori.

Printre limbile suportate de Aqua 2 se numără şi Română. De asemenea, dispozitivul vine cu o mulţime de dicţionare preinstalate, printre care şi unul englez-român.

Sunt disponibile 30 de nivele pentru mărimea fontului. Trecerea de la o un nivel la altul se face cu ajutorul unui buton zoom. Pot fi ajustate, de asemenea, distanţa dintre rânduri şi marginile paginilor. Aqua 2 este setat implicit să facă o reîmprospătare completă a ecranului, pentru ca textul să arate tot timpul foarte curat, după fiecare cinci pagini. Utilizatorii pot alege ca reîmprospătarea să nu se facă niciodată sau o dată la 10 pagini, pentru a obţine o autonomie mai mare a bateriei.

Caracteristici tehnice principale:

Ecran: diagonala de 6”, rezoluţie 1.024 x 758 pixeli, densitate 212 ppi, iluminat frontal
Procesor: 1 GHz IMX6 Freescale
RAM: 256 MB
Capacitate de stocare: 8 GB (nu dispune de slot pentru card micro-SD)
Formate suportate pentru cărţi: 17, printre care ePUB şi PDF
Formate suportate pentru imagini: JPEG, BMP, PNG, TIFF
Formate audio: MP3
Accesorii: cablu USB, adaptor din micro-USB în jack audio de 3,5 mm (mamă)
Baterie: 1.500 mAh
Greutate: 180 de grame
Rezistenţă la praf şi apă: IP57

CONCLUZIE

Datorită ratingului IP57, acest dispozitiv este excelent pentru cei care desfăşoară activităţi în aer liber (mă gândesc la pasionaţii de drumeţii montane, ingineri de pe şantiere) sau adoră să citească în cadă. Funcţia de iluminare a ecranului, foarte bine implementată de PocketBook şi pe acest model, permite lectura în orice mediu. Bine construit, cu suport pentru multe formate, destul de rapid şi cu un software robust, PocketBook Aqua 2 are un preţ atractiv, de doar 600 de lei. Totuşi, butoanele principale sunt mai greu de folosit decât la alte modele, deoarece sunt integrate într-un panou de cauciuc necesar pentru a oferi rezistenţa la praf şi apă, principala caracteristică a dispozitivului. Lipseşte de asemenea suportul pentru card micro-SD, care s-ar putea să-i afecteze pe cei care au o colecţie mare de cărţi audio sau doresc să folosească dispozitivul şi pentru muzică. Per total, Aqua 2 este un dispozitiv pe care îl recomand fără rezerve. Am folosit până acum două modele PocketBook, Touch Lux 3 şi Aqua 2, aproape zi de zi timp de multe săptămâni şi nu am avut probleme legate de fiablitate, calitatea construcţiei sau parte de erori neaşteptate.

Părţi pozitive

Rezistenţă mare la praf şi apă
Are o interfaţă bogată în opţiuni şi stabilă
Ecran iluminat frontal
Suportă 17 formate pentru cărţi şi 4 pentru imagini
Oferă suport pentru fişiere audio

Părţi negative

Lipseşte slotul pentru card micro-SD
Butoanele fizice nu sunt la fel de uşor de apăsat ca cele de pe alte modele

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult