Samsung brevetează un Galaxy Watch cu ecran rulabil

10.12.2021
Samsung brevetează un Galaxy Watch cu ecran rulabil

Samsung ar putea lansa un nou model Galaxy Watch cu ecran rulabil, instalat pe un mecanism care permite extinderea cadranului la formă ovală, expunând camera foto și alți senzori.

Tehnologia ecranelor flexibile oferă posibilități aproape nelimitate pentru dezvoltarea de noi gadgeturi cu design neconvențional. Deținător al celei mai avansate fabrici specializată în producția de ecrane OLED flexibile, Samsung este lider de piață pe segmentul telefoane pliabile, cu șanse mari de a conduce și pe nișa emergentă a dispozitivelor cu ecran rulabil.

Am văzut deja mai multe concepte de design pentru telefoane cu ecran rulabil, însă deocamdată niciun smartwatch cu ecran care se rulează. Totuși, dacă luăm drept indiciu brevetul recent acordat pentru Samsung, așteptarea nu va dura foarte mult.

Potrivit schițelor atașate aplicației pentru brevet, noul smartwatch va avea la utilizare normală același cardan cu formă rotundă inspirat de la ceasuri mecanice. Diferența notabilă este că ecranul OLED va putea fi extins, căpătând o formă ovală care permite folosirea mai confortabilă a aplicațiilor.

galaxy watch rulabil

Deși brevetul nu detaliază mecanismul folosit, putem presupune că viitorul smartwach va avea o configurație cu două ecrane de forma unor semisfere, sau chiar trei ecrane. În varianta cu două ecrane, jumătatea mai lungă ar putea să gliseze pe sub jumătatea fixă de ecran, creând iluzia unui afișaj cu suprafață variabilă, dar cu inconvenientul unei zone de separare chiar pe mediana ecranului, sesizabilă la atingere. În varianta cu trei ecrane, ecranul principal format din două semisfere se separă pentru a expune ecranul interior, care completează afișajul precum o piesă dintr-un puzzle.

Brevetul descrie și o cameră foto ascunsă în zona de separare a ecranului, expusă doar cu ecranul în modul extins. Opțional, pot fi încorporați mai mulți senzori de cameră, precum și un bliț. Atât fotografiile, cât și videoclipurile pot fi captate cu această cameră.

Utilizatorul poate decide dacă doar una sau două părți ale ecranului sunt folosite. Probabil că optimizările aplicate la nivelul aplicațiilor oferite vor avea un rol important. De exemplu, partea mică a afișajului poate afișa funcții de bază, cum ar fi butoanele camerei foto, în timp ce jumătatea superioară va folosi la încadrarea imaginii.

Rămâne de văzut când și dacă Samsung va lansa un Galaxy Watch cu ecran rulabil. Probabil că Samsung va demonstra mai întâi un smartphone rulabil, compania fiind deja în urma competiției la acest capitol.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult