Sony lansează WF-1000XM5, cele mai bine „dotate” căști true wireless

25.07.2023
Sony lansează WF-1000XM5, cele mai bine

Sunt puține căști de tip „true wireless” care atrag mult interes din partea utilizatorilor. În afară de modelele de top de la Samsung, noi modele AirPods și poate câte un model mai special precum cele de la Nothing, puține căști ies cu adevărat în evidență. Sony însă reușește cu fiecare lansare a seriei 1000 să creeze interes din partea tuturor celor interesați de căști de acest gen din categoria premium, iar noile WF-1000XM5 promit cea mai bună experiență audio din piață, datorită noilor tehnologii integrate.

Sony spune că WF-1000XM5 sunt căștile cu cea mai bună calitate a apelurilor din portofoliul său

Chiar dacă au un nume similar cu modelul de căști over-ear, WF-1000XM5 sunt destul de diferite în design și capabilități. În primul rând, avem de a face cu căști true wireless cu dimensiuni chiar mai mici decât XM4 de acum câțiva ani. Avem de a face cu 25% reducere a dimensiunii și 20% a greutății. De altfel, acestea au fost cam singurele critici aduse la adresa modelului XM4. Exteriorul a fost ajustat pentru a se mula mai bine pe forma urechii, iar căștile vin în pachet cu patru perechi de dimensiuni diferite de dopuri din spumă.

La interior, căștile sunt echipate cu noile Dynamic Driver X, difuzoare optimizate pentru redarea frecvențelor înalte și joase la o calitate superioară. Desigur, hardware-ul este doar o parte a ecuației, întrucât avem parte și de electronică avansată, prin intermediul unui procesor de sunet V2, cât și unui codec LDAC, tehnologiei de compresie DSEE Extreme și 360 Reality Audio pentru sunet spațial 3D. WF-1000XM5 se pot conecta la două surse simultan, la fel ca celelalte perechi de căști de la Sony.

WF-1000XM5_3

La capitolul anulare a zgomotului ambiental (ANC), Sony promite o calitate ridicată, datorită procesorului QN2e, și celor 6 microfoane (câte trei pe fiecare cască). Mai mult, pentru îmbunătățirea calității apelurilor de voce, tehnologia ANC folosește și un DNN (Deep Neural Network) pentru a izola vocea și a elimina zgomotele din fundal.

Căștile promit până la 8 ore de redare la o singură încărcare, cu încărcare rapidă în cutia lor. 3 minute de alimentare asigură o oră întreagă de redare, iar cutia poate fi încărcată pe fir sau wireless. Căștile au și rezistență la stropi de apă IPX4, deci pot fi folosite și la activități sportive.

Prețul este însă unul pe măsura funcțiilor avansate. 319 euro, mai scumpe decât majoritatea căștilor de acest gen din piață. Sony va aduce WF-1000XM5 în oferta magazinelor începând din luna august.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult