Sony LinkBuds S review: căști true wireless „eco”, echipate cu tehnologii de top

10.04.2023
Sony LinkBuds S review: căști true wireless „eco”, echipate cu tehnologii de top

LinkBuds S este una dintre puținele perechi de căști true wireless care reușesc să iasă în evidență pe o piață extrem de aglomerată și competitivă. Aceasta vine în culori neobișnuite și este echipată cu unele dintre cele mai noi tehnologii, pe care ne-am aștepta să le vedem pe modele din gama premium. Totuși vorbim despre o pereche de căști cu preț mediu, în ton cu cel al pieței, fără niciun dezavantaj major evident.

LinkBuds S vin cu un pachet reciclabil și sunt construite din plastic reciclat

Sony oferă de câțiva ani pachete ecologice pentru produsele sale din gama audio, iar LinkBuds S sunt livrate într-o cutie realizată complet din hârtie și carton, ușor de reciclat. Compania oferă o atenție la detalii specială, pe care rareori o vedem în această categorie de produse. De exemplu, logo-ul LinkBuds este indentat pe capac, iar cutia are sertare din carton, unde sunt plasate manualele, cablul de încărcare USB-C și dopurile de silicon de diverse mărimi. Acestea din urmă încep de la dimensiunea SS (super small), pentru cei care până acum nu puteau purta căști in-ear pentru că inclusiv cele considerate mici erau prea mari pentru canalele urechii.

Sony LinkBuds S box

Modelul LinkBuds S testat vine în culoare Earth Blue, care pare să fie inspirată de oceanele planetei Pământ. Design-ul exterior este similar cu cel al apei învălurate, iar plasticul folosit este unul reciclat, cu textură mată, plăcută la atingere. Aceasta va rezista în timp la zgârieturi, spre diferență de cutiile cu textură lucioasă care imediat se umplu de micro-zgârieturi. Și căștile au o culoare similară cu cea a cutiei, fiind de asemenea mate. Dimensiunile căștilor sunt mai mari decât ne-am obișnuit de la astfel de accesorii, însă asta sugerează că au incinte de dimensiuni mari, pentru difuzoare puternice.

La exterior, căștile au cercuri metalice unde sunt, cel mai probabil, amplasate microfoanele principale. Inițial credeam că sunt butoane fizice, însă nu este cazul. Controlul se face exclusiv prin atingeri pe exteriorul căștilor.

Sony LinkBuds S accessories

Aplicația Headphones de la Sony nu s-a schimbat prea mult

Conectarea căștilor LinkBuds S la smartphone se face prin aplicația Sony Headphones, aceeași pe care o poți folosi și pentru alte căști ale companiei. Aceasta oferă o interfață simplă și intuitivă pentru conectare și configurarea tuturor funcțiilor, iar oricine a mai folosit căști Sony știe exact unde poate găsi opțiunile.

Dacă este prima dată când folosești aplicația, va trebui să înscrii un cont Sony, care îți va cere inclusiv fotografii cu urechile, pentru a acorda sunetul spațial 3D. Da, chiar dacă vorbim despre căști nu foarte scumpe, acestea oferă redare 3D, ceva ce am văzut până acum doar pe căști premium de top, la prețuri de peste 200 de euro. Desigur, compatibilitatea cu aplicații care oferă redare în acest format este limitată, fiind disponibile doar patru opțuni și niciuna dintre ele nu este dintre serviciile de redare populare.

Vorbim despre serviciul Sony 360 Reality Audio Live, Artist Connection, nugs.net și TIDAL, cel din urmă fiind cel mai popular dintre toate. Căștile includ un cod promoțional pentru trei luni de acces la TIDAL sau nugs.net, care trebuie activat pe site-ul Sony 360 Audio. Din păcate, acest cod nu a funcționat pentru a putea testa funcționalitatea, site-ul Sony refuzând sa treacă de pasul cu introducerea codului. Din acest punct de vedere, nu pot confirma sau infirma dacă redarea de sunet spațial 3D este bună sau nu, întrucât doar pe acele servicii funcționează. Apple Music oferă astfel de redare, dar nu este încă compatibilă cu căștile Sony, ci doar cu AirPods.

LinkBuds S oferă redare de calitate înaltă, la un preț de medie

Deși există pe piață căști true wireless de mulți ani, încă nu a fost ales un design standardizat pentru acestea. Unele companii produc căști cu „codițe”, asemeni AirPods de la Apple, altele produc modele mai mici, altele au prinderi suplimentare în ureche, pentru o fixare mai bună, iar inclusiv prima generație LinkBuds a venit cu un concept unic, cu o formă rotundă, care permitea sunetului exterior să pătrundă în ureche.

Sony LinkBuds S buds

LinkBuds S vine cu un design mai tradițional, care mi se pare inspirat chiar de cel al căștilor premium ale companiei, WF-1000XM4. Acestea stau bine în ureche și nu am avut senzația că ar aluneca în timpul utilizării. Fiind căști in-ear, acestea au o izolare a zgomotului exterior pasivă, însă există și ANC, cât și mod ambiental, pentru captarea sunetului din exterior.

Așa cum ne-am obișnuit deja de mulți ani cu diverse modele de căști de la Sony, și LinkBuds S vin cu un profil standard de sunet care împinge basul în sus, potrivit pentru muzică de toate felurile, în special pop, hip-hop și muzică electronică. Există multe profiluri preconfigurate pentru cei care vor să schimbe rapid profilul audio, majoritatea cu opțiunea „Clear Bass” activă. Desigur, pot fi realizateși profiluri personalizate. Personal, mi s-a părut OK balansul de frecvențe pe modul standard pentru muzica pe care o ascult eu de obicei. Eu am testat căștile pe un iPhone 14 Pro Max, dar pe Android există și procesare îmbunătățită prin LDAC și Hi-Res Audio Wireless. Acestea nu sunt disponibile pe iOS, însă.

Sony LinkBuds S bud

Mi s-a părut că volumul maxim este destul de puternic pentru a nu fi deranjant și poate acoperi cam orice sunet din exterior, chiar și fără ANC, de la 60-70% în sus. Atunci când asculți muzică în medii foarte zgomotoase, precum în mijloace de transport, ANC-ul face o treabă foarte bună în anularea aproape completă a zgomotelor și sunetelor repetitive. În metrou am observat că nu se mai aude nimic odată ce pornești ANC-ul, dar spre diferență de alte căști pe care le-am testat anterior, există doar opțiunea de a opri și porni ANC, fără niveluri de intensitate.

Modul ambiental oferă un sunet natural prin intermediul microfoanelor, oferind chiar și o opțiune de îmbunătățire a vocilor. Această funcție este utilă într-un birou, de exemplu, când vrei să asculți muzică sau ești într-un apel, dar vrei să și poți auzi dacă cineva dorește să vorbească cu tine. Modul ambiental are însă posibilitatea de a crește sau scădea intensitatea sunetului din exterior. Există și opțiuni precum detecția vocii pentru a opri sunetul automat si porni modul ambiental, atunci când discuți cu cineva, sau scurtătură pe touch pentru a activa această funcție.

Sony LinkBuds S case

Personal, nu sunt foarte mare fan al controlului cu suprafețe tactile pe căști, iar LinkBuds S au avut cam aceleași probleme pe care le tot întâlnesc: precizie destul de scăzută la atingere, mai ales atunci când trebuie să faci două sau trei atingeri repetate pentru diverse scurtături. De asemenea, redarea și pauza sunt pe o singură atingere, ceea ce poate duce la oprirea sau pornirea muzicii la o apăsare accidentală.

Există opțiuni de personalizare a scurtăturilor, dar niciunul dintre profilurile predefinite nu mi-au plăcut în mod special și nu există opțiunea de a personaliza ce face fiecare atingere, deși meniul sugerează că ar fi posibil. Singurul asistent vocal disponibil pe iOS este Alexa, ceea ce nu este tocmai ideal, dar pe Android poți folosi căștile cu Google Assistant.

Trebuie să recunosc că nu am simțit o diferență imensă în redare de muzică prin streaming folosind modul care face calitatea prioritară. Acesta oferă o conexiune la bitrate mai mare. Am pățit însă cu acest mod activ să se deconecteze căștile în timp ce mergeam pe stradă. Atunci când activezi opțiunea, ești atenționat că acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza interferențelor cu alte dispozitive din jur. Recomand utilizarea ei doar atunci când ești acasă și nu te miști prea mult. În schimb, DSEE Extreme, ar putea îmbunătăți redarea chiar și în modul standard, oferind procesare audio cu AI pentru a recupera din frecvențele pierdute la compresie. Rezultatele sunt subtile în multe cazuri, dar ele există, oferind o claritate mai bună pentru anumite melodii.

Cei care folosesc Spotify se vor bucura că există și integrare cu Spotify Tap, care permite redarea rapidă a unui playlist dintre cele recomandate instant, fără a mai fi necesară pornirea redării din aplicație.

Concluzii

LinkBuds S este o pereche de căști care integrează cam tot ceea ce ai avea nevoie, iar cu astfel de căști disponibile, este greu de recomandat o pereche semnificativ mai scumpă. Căștile oferă inclusiv rezistență la apă IPX4 pentru a fi folosite în activități sportive, iar autonomia de 6 ore este „reală”, atât timp cât nu activezi ANC. Cu ANC, aceasta mai scade cam o oră, dar în general nu asculți niciodată 5 ore dintr-o singură sesiun, iar cutia oferă încă două încărcări complete. Am reușit să depășesc o săptămână cu aceste căști între încărcări.

Singurul lucru care lipsește este încărcarea wireless. Eu nu i-am simțit lipsa, dar probabil că cei obișnuiți să își încarce căștile pe spatele telefonului sau pe un încărcător care stă permanent pe birou, vor fi deranjați de asta. Astfel, Sony LinkBuds S sunt unele dintre cele mai versatile căști pe care le-am testat în ultima perioadă și sunt demne de luat în seamă atunci când căutați o pereche nouă de căști.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult