Sony WH-1000XM6 Review: regele s-a întors!

23.07.2025
Sony WH-1000XM6 Review: regele s-a întors!
Foto: Sony

Știți cum este în anumite categorii de produse, unde ai un lider de piață dominant, toate aparițiile noi din respectivul domeniu fiind mereu comparate cu acel etalon? Așa cum iPod-ul a fost, ani la rând, standardul în ceea ce privește dispozitivele de tip mp3 player sau cum Coca-Cola și Pepsi sunt primele nume care îți vin in minte atunci când sunt amintite sucurile acidulate? Un astfel de rol îl joacă gama WH-1000XM de la Sony atunci când vine vorba despre căștile audio wireless over-ear: orice produs nou din această gamă, fie provenind de la mărci mai puțin cunoscute, fie AirPods Max-uri de la nimeni alții decât Apple, este comparat cu cel mai recent model din această gamă WH-1000XM. Iar dacă în ultimii ani concurența a devenit din ce în ce mai acerbă, cu apariții capabile de a eclipsa oferta Sony, noul WH-1000XM6 are potențialul de a readuce „coroana” în palmaresul companiei japoneze.

Design

Atunci când deschizi cutia acestor căști, una dintre modificările imediate pe care le observi, față de modelul anterior WH-1000XM5, este capabilitatea căștilor de a fi, din nou, pliate. Aplauze la acest capitol: fie de sine stătătoare, fie păstrate în carcasa de protecție (despre care vom discuta un pic mai târziu), căștile WH-1000XM6 ocupă mai puțin spațiu atunci când sunt pliate, deci devin mai portabile.

Sony WH-1000XM6

Apoi, pe cupa stângă, principalele butoane cu care operezi căștile, cele de Power și ANC (Active Noise Cancelling), au un design și un feel diferite – rotund și adâncit pentru butonul de Power, alungit și ușor elevat pentru cel de ANC –, ajutându-te să le recunoști mult mai ușor atunci când doar le cauți pipăind, fără a putea să le vezi direct. Efectiv nu ai cum să le mai confunzi, operarea de bază a căștilor fiind astfel mult mai intuitivă. Pe cupa dreaptă rămâne suprafața sensibilă la atingere, prin intermediul căreia, cu tap-uri și glisări puteți da comenzi precum Play/Pause, next/previous track sau ajusta volumul. După cum era de așteptat, ce funcționa deja bine la generațiile anterioare nu a fost schimbat.

Cupele în sine, acoperite cu material de tip piele vegană, se rotesc acum, permițând purtarea căștilor după gât, orientate către piept, atunci când nu le folosiți. Din nou, o bilă albă pentru Sony WH-1000XM6. Din păcate, producătorul japonez nu a adoptat încă moda bureților magnetici pentru cupe, ușor detașabili (precum la Sonos Ace sau Bang & Olufsen Beoplay H100). Aceștia pot fi înlocuiți, dar trebuie să tragi ceva mai tare de ei, fiind prinși printr-un sistem de clips.

Sony WH-1000XM6

Calitate audio

Ei bine, când vine vorba despre gusturi în materie de audiție de muzică, ca în multe alte domenii, se poate aplica zicala „câte bordeie, atâtea obiceie”. Mai exact, fiecare are propriile înclinații și gusturi muzicale, unii preferă bass-ul asurzitor, alții claritatea instrumentelor acustice etc. În acest context, Sony (precum și ceilalți producători de echipamente audio) trebuie să încerce să mulțumească o mulțime cât mai numeroasă din această masă variată de clienți.

O variantă ar fi fost adoptarea unei direcții de tip „monitor de studio”, în care căștile își pierd din propria personalitate în favoarea reprezentării cât mai exacte, cât mai „flat”, a muzicii, instrumentelor și vocilor pe care le redau. Utilizatorul ar fi avut apoi libertatea de a modifica acest semnal după cum dorește folosind un EQ. Ei bine, nu acesta este stilul Sony.

În privința căștilor audio, japonezii și-au creat un renume de „căști cu bass”, potrivite mai mult pentru anumite genuri muzicale, unde frecvențele joase joacă rolurile principale. Țin minte exact că fix acesta a fost motivul pentru care, la vremea lor, am preferat alte alternative în detrimentul modelului WH-1000XM3. Sau pentru care nu pot recomanda cu inima deschisă variante precum Sony ULT Wear.

Sony WH-1000XM6

Între timp însă, în acest veritabil quest de a găsi acel tuning dinamic, cu frecvențe joase prezente, dar care să se potrivească cât mai multor genuri muzicale, Sony a ajuns la WH-1000XM6. În continuare bass-ul este „acolo”, însă nu eclipsează celelalte frecvențe, la rândul lor clare, în special vocile care strălucesc, chiar și în mijlocul unui mix aglomerat. Nici măcar nu am avut nevoie să intru prin EQ să modific ceva, setarea implicită a fost exact ce căutam: sunet puternic, bass vibrant, dar și o redare mai mult decât mulțumitoare a celorlalte elemente.

Este adevărat, în ceea ce privește claritatea anumitor instrumente, alternative precum Sonos Ace parcă fac o treabă mai bună, însă, per total, personal prefer modul în care este redată muzica pe aceste Sony WH-1000XM6. De asemenea, spre deosebire de modelul de la Sonos, aici nu am remarcat diferențe de intensitate a frecvențelor atunci când porți căștile peste o șapcă sau o bandană sau când comuți între modurile ANC, Transparency sau ANC Off.

În privința codec-urilor, WH-1000XM6 oferă suport pentru standardele SBC și AAC, dar și pentru codec-ul hi-res LDAC, asigurând astfel o compatibilitate aproape perfectă cu majoritatea dispozitivelor capabile de Bluetooth. Mai mult, căștile beneficiază și de un conector jack 3,5 mm, un astfel de cablu fiind inclus în pachet pentru conectarea la dispozitive audio mai vechi. Port-ul USB nu suportă semnal audio, fiind folosit exclusiv pentru încărcare.

Sony WH-1000XM6

Aplicația Sound Connect

Conectarea și configurarea căștilor se realizează prin intermediul aplicației Sony | Sound Connect, disponibilă pentru iOS și Android. Interfața acestei aplicații este un pic cam stufoasă, fiind relativ ușor să te pierzi printre numeroasele tab-uri și opțiuni pe care le oferă. Totuși, ca reguli de bază, configurați-vă inițial căștile după profilul audio pe care îl preferați, actualizați-le firmware-ul dacă este cazul, personalizați-vă funcțiile îndeplinite de anumite butoane la dublu/triplu clic și apoi nu prea veți mai avea nevoie de app până la o eventuală nouă actualizare.

Ca recomandări personale, dezactivați Ambient Sound Control (care va tot schimba intensitatea modului Transparency în funcție de locul în care vă aflați) și dați o șansă modului DSEE (sau Digital Sound Enhancement Engine), creat de Sony pentru a îmbunătăți calitatea sunetului atunci când fișierele redate sunt comprimate. În realitate, DSEE încearcă să „umple” anumite goluri din mix, dinamizând și aglomerând rezultatul final: pe unele genuri de muzică are un efect plăcut, pe altele, în special unde este esențială separarea instrumentelor, este mai puțin recomandat.

Foto: aplicația Sound Connect de la Sony.

ANC, transparență și convorbiri telefonice

Nu este de mirare că, ani la rând, modelele WH-1000XM au constituit un standard în industrie atunci când venea vorba de anularea activă a zgomotului de fond. WH-1000XM6 este, la rândul său, aproape perfect la acest capitol. De la tăierea completă a zgomotelor orașului, la eliminarea sunetelor caracteristice unui tren sau metrou și până la capabilitatea de a te feri chiar de ceea ce se vorbește, în aceeași cameră, la televizor, ANC-ul de pe aceste căști își face treaba cu brio.

De asemenea, modul Transparency, sau Ambient așa cum este numit în aplicația Sound Connect, este probabil cel mai bun pe care mi-a fost dat să-l aud la un produs audio până în acest moment. Chiar ai senzația că nu porți căști și auzi sunetul ambiental așa cum ai face-o în mod normal. Atenție însă pentru ca acel Ambient Sound Control de care aminteam mai devreme poate afecta, nu în cel mai plăcut mod cu putință, această impresie inițială.

În schimb, în ceea ce privește calitatea convorbirilor telefonice purtate prin intermediul căștilor WH-1000XM6… să zicem că Sony își mai poate regla algoritmii de eliminare a sunetelor din fundal, deosebit de agresivi acum, pentru a livra voci ceva mai inteligibile.

Sony WH-1000XM6

Carcasa de protecție și baterie

În ciuda faptului că avem parte de o nouă carcasă, cu un form factor mai mic, concepută pentru a acomoda căștile atunci când sunt pliate, nu totul este roz când vine vorba despre acest accesoriu. Spre exemplu, în ciuda marcajelor care semnalizează unde ar trebui să intre cupa dreapta și unde cea stânga, ai impresia, aproape de fiecare dată când vrei sa pui căștile „la păstrare”, că rezolvi un puzzle: “stai să vedem ce parte trebuie pliată, unde se întoarce cupa asta” etc. Iar apoi, când ai senzația că ai ajuns la rezultatul final, ai neplăcuta surpriză să descoperi că această carcasă nu se închide corect.

Și asta pentru că exista cel puțin două moduri de a plasa căștile în carcasa, unul dintre ele fiind, în mod evident, incorect și plasând presiune nedorită pe porțiunea de suport care susține cele două cupe pe capul purtătorului. De altfel, atunci când au sosit la testare, căștile erau plasate în cutie în acest mod defectuos, pernuțele cu memorie de pe suportul de cap fiind afectate de presiunea pusă de forma carcasei. Cu puțină răbdare, veți descoperi și modul corect de a le plasa în carcasă, însă mi-aș fi dorit ca acesta să fie ceva mai intuitiv.

Sony WH-1000XM6

În schimb, aplaud modul în care se închide această carcasă, cu ajutorul unui clip cu magnet, sigur și mult mai rezistent decât un fermoar clasic.

În privința bateriei, Sony menționează 30 de ore de funcționare cu ANC pornit și până la 40 fără această funcție activată. Chiar dacă există concurență care depășește aceste specificații, personal mi se par suficiente și consider că plăcerea audiției pe astfel de căști eclipsează o eventuală durată mai mare de viață a bateriei. Mai mult, acum poți asculta muzica și în timp ce încarci căștile, deci mă declar complet satisfăcut la acest capitol.

Sony WH-1000XM6

Concluzie

Dacă ar fi sa aleg acum o pereche de căști over-ear strict pentru audiție muzicală, acestea ar fi Sony WH-1000XM6. Sigur, vor exista audiofili care preferă acel profil plat, de monitor de studio, însă consider ca Sony a găsit tuning-ul potrivit pentru majoritatea iubitorilor de muzică, din genuri variate. Ca de obicei, modurile ANC și Ambient Sound sunt de top, singurul minus evident, mai ales pentru nivelul de preț al acestor căști, fiind reprezentat de calitatea mai scăzută a convorbirilor telefonice.

Cu un preț de aproximativ 2250 lei, Sony WH-1000XM6 primesc recomandarea noastră cu mențiunea că, dacă nu vă grăbiți, ați putea aștepta inevitabilele oferte și promoții din a doua jumătate a acestui an.

Părţi pozitive

• redare audio excelentă pentru vasta majoritate de ascultători
• moduri ANC și Transparency de top
• design pliabil

Părţi negative

• aplicația Sound Connect rămâne cam stufoasă și haotică
• lipsesc bureții cu prindere magnetică
• calitatea convorbirilor audio putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult