Sony WH-CH720N review: căști over-ear cu ANC și autonomie de peste 35 de ore

05.07.2023
Sony WH-CH720N review: căști over-ear cu ANC și autonomie de peste 35 de ore

Atunci când vorbim despre căști over-ear wireless de la Sony, de obicei atenția este captată de modelele din seria de top, WH-1000XM. Totuși, compania produce și alte modele, cu prețuri semnificativ mai accesibile, fără să compromită experiența de audiție sau confortul. Cam în această categorie se află și WH-CH720N (încă un nume extrem de complicat de la Sony), care costă aproximativ 25-30% din prețul căștilor de top, dar oferă calitate audio foarte bună, anulare a zgomotului ambiental și destule setări în aplicația dedicată de mobil.

WH-CH720N de la Sony sunt livrate cu o construcție solidă pentru prețul cerut

Sony a început deja de câțiva ani să investească eforturi în realizarea unor pachete mai „prietenoase” cu mediul, iar continuă în această direcție. Cutia este realizată din carton complet reciclabil, iar în pachet sunt incluse toate cele necesare utilizării acestor căști, adică două cabluri. Unul pentru încărcare pe USB-C și unul pentru conectarea la surse de redare cu jack de 3,5mm. Implicit, căștile se conectează prin Bluetooth la dispozitivele de redare.

Sony WH-CH720N accessories

Construcția acestor căști este „plasticoasă”, însă acest lucru nu reprezintă nu este o diferență enormă față de căștile de top de la Sony, care sunt realizate tot din plastic. Desigur, materialul este puțin diferit. Pe 1000XM5 am observat un plastic soft-touch cu textură plăcută la atingere. WH-CH720N are un plastic mai obișnuit, în schimb. De asemenea, cupele sunt protejate tot de un material care imită pielea, dar nu la fel de moale precum cel de pe modelul mai premium. Pot spune însă că spuma cu memorie își face treaba destul de bine în a oferi o experiență de ascultare confortabilă chiar și pe perioade lungi.

Căștile pot fi rotite în jurul axelor, deci se vor „mula” mai bine pe cap pentru o poziție confortabilă, iar partea de sus, unde se face contactul cu capul, este acoperită tot de piele ecologică cu puțină spumă cu memorie. Ajustarea mărimii se face cu gradații în trepte, iar banda de la interior pare să fie ranforsată cu metal. Asta sugerează că nu va ceda prea repede în timp. Căștile pot acomoda persoane cu diverse forme sau dimensiuni ale capului. Inclusiv cupele au destul loc la interior pentru a acomoda urechi de dimensiuni mari, pentru a nu deveni inconfortabile în timp.

La fel ca WH-1000XM5 de anul trecut, aceste căști nu se pliază în niciun fel. Am simțit nevoia de pliere și la 1000XM5 și o simt și în cazul WH-CH720N, întrucât consider că acest gen de căști sunt potrivite în special pentru călătorii, iar în forma lor standard, ocupă destul de mult spațiu într-un ghiozdan pe care îl iei în cabina unui avion. Generațiile 1000XM3 și XM4 puteau fi pliate, deci dacă mai găsiți pe stoc acele modele, le recomand în continuare mai degrabă pentru călătorii. Dacă dimensiunile nu vă deranjează, și WH-CH720N oferă o performanță foarte bună.

Căștile sunt configurate prin intermediul aplicației Headphones de la Sony

La fel ca în cazul tuturor modelelor de căști recente de la Sony, WH-CH720N se conectează la aplicația Headphones pentru mobil, disponibilă atât pe iOS, cât și pe Android. Eu am folosit căștile alături de un iPhone și nu am întâlnit probleme în configurare. La fel ca în cazul 1000XM5, și acest model de căști include tehnologie de sunet 3D spațial, dar în România această funcție nu poate fi folosită. Chiar dacă îți fotografiezi urechile și trimiți imaginile către Sony pentru a realiza un profil personalizat de sunet 3D, nu există conținut disponibil în România pe niciun serviciu de streaming compatibil cu căști de la Sony.

Față de 1000XM5 există mai puține setări în aplicația Headphones. Ai acces la aceleași profiluri de configurare a sunetului, cât și la profiluri personalizabile, dar nu ai setări pentru anularea zgomotului de fundal, de exemplu. De asemenea, căștile nu au la fel de multe funcții pentru a opri redarea atunci când începi să vorbești cu cineva, sau să întrerupă redarea temporar dacă pui o mână pe una dintre cupe. Acest lucru se întâmplă și pentru că nu există funcții touch, ceea ce mi se pare un avantaj, de fapt.

Am fost plăcut surprins de faptul că Sony oferă suport software serios pe aceste căști, chiar dacă sunt în gama de preț inferioară pentru căști Bluetooth în oferta sa. Am instalat două actualizări de software în cele câteva săptămâni cât am testat căștile.

Pentru prețul cerut, WH-CH720N oferă o performanță foarte bună, mai ales în comparație cu modelele mult mai scumpe

Menționam că nu există funcții touch, ceva ce mi s-a părut cam greoi de folosit pe căștile 1000XM5. WH-CH720N are butoane fizice dedicate pentru toate acțiunile: un buton de „acțiuni” care are funcție de play/pauză sau pentru trecerea la următoarea melodie sau la anterioara prin apăsări repetate, la fel ca un buton de pe headset-ul cu fir de la o pereche de căști. Există, de asemenea, două butoane de volum și un buton care face tranziția între modul ANC, modul Ambiental și oprirea acestor funcții.

Sony WH-CH720N on stand side

Într-adevăr, există un timp de acomodare până când reușești să găsești butoanele intuitiv la o atingere rapidă, însă de obicei folosești o pereche de căști pentru câțiva ani, așa că te vei obișnui rapid cu ele. Majoritatea butoanelor sunt poziționate pe partea din dreapta, deci degetul mare de la mâna dreaptă va fi cel care va prelua reflexul. Pe stânga nu găsim decât mufele USB-C și jack-ul de 3,5mm, alături de butonul Power, folosit și pentru pairing.

Ceva interesant este că aceste căști intră oricum în standby automat după câteva minute de inactivitate, deci nu le vei opri manual prea des. Mai interesant este faptul că nu prea ai nevoie nici să le încarci foarte des. Le-am folosit din când în când pe parcursul a două săptămâni și nu am avut nevoie să le încarc. Doar înainte de o deplasare în afara țării le-am pus la încărcat pentru a nu rămâne fără baterie pe drum și a fost de ajuns pentru peste o săptămână de redare prin avion și aeroport dus-întors, plus redare de relaxare la hotel și apoi încă o săptămână înapoi acasă.

Sony WH-CH720N cup behind

Compania Sony a fost chiar puțin conservatoare cu cele 35 de ore de redare cu AND pornit pe care le promite. Poți chiar depăși puțin această valoare. Dacă nu folosești ANC, poți depăși și 40-45 de ore. Consumul de baterie este minim în modul stand-by, deci acesta este probabil cel mai mare avantaj al lor.

S-ar putea ca aceste căști să nu satisfacă utilizatorii foarte pretențioși la două capitole, unde modelele superioare sunt ceva mai bine puse la punct. În primul rând, redarea audio nu este tocmai potrivită pentru toate tipurile de muzică. Sony, în general, oricum creează profiluri de sunet cu foarte mult bas pentru redare de muzică pop, hip-hop sau electronică. Aceste piese sună foarte bine chiar și pe profilul standard, pentru că basul este accentuat, chiar dacă alegi profilul cel mai „neutru”. Ba chiar ai opțiunea de a adăuga amplificare „True Bass” peste.

Sony WH-CH720N buttons

Muzica rock/metal și alte genuri care includ instrumentele cu frecvențe înalte, ar putea suferi pe aceste căști. Poți să faci un profil manual pe care să mai scazi din joase și să ridici înaltele pentru a crea un profil cât mai apropiat de unul „neutru”, dar rezultatele sunt limitate. Calitatea sunetului este însă foarte bună având în vedere prețul și funcțiile. Sigur, nu sunt cele mai bune căști pe care le-am folosit, însă la aproximativ 100 de euro este greu să găsești ceva cu adevărat mai bun.

Apoi, avem anularea zgomotului ambiental, care este importantă pentru o pereche de căști pe care să le iei cu tine în călătorii. Am călătorit de câteva ori cu avionul cu WH-CH720N pe urechi și pot spune că oferă o experiență mai confortabilă, dar nu poate realiza acea „liniște perfectă” pe care o vedem pe modelele mai scumpe. În special sunetele cu frecvențe mai joase par să rămână cumva în fundal. Și cum nu avem setări de intensitate, cam asta este tot ce pot WH-CH720N. Chiar și așa, oferă o anulare mai bună decât majoritatea căștilor true wireless in-ear pe care le-am testat în ultima perioadă.

Sony WH-CH720N right cup

Aproape uitasem să menționez și faptul că aceste căști pot fi conectate simultan la două surse de redare, funcție utilă pentru cei care vor să folosească și la un PC și la telefon o singură pereche de căști fără să mute pairing-ul de pe unul pe altul de fiecare dată. O singură funcție „software” mi-a dat puține bătăi de cap pe perioada utilizării. Atunci când alegi o conexiune care să asigure o calitate de redare mai înaltă din aplicație, stabilitatea conexiunii este scăzută. Chiar la mers pe jos, cu telefonul în buzunar, a dus la mici întreruperi în redare. Funcția este probabil bună în special dacă folosești căștile acasă, unde nu te miști prea mult și nu sunt atât de multe interferențe. Sincer, folosind Spotify pentru redare tot timpul, nu am observat nicio diferență de calitate între cele două moduri de conectare.

Concluzii

Cu modele precum WH-CH720N pe piață, pentru majoritatea celor care sunt în căutarea unor căști over-ear, nu prea poate fi justificat un preț mai mare pe un model mai performant. Sigur, sunetul este puțin mai bun, anularea zgomotului ambiental mai eficientă și construcția este ceva mai bună. De altfel, și funcțiile software sunt mai avansate. Dar Sony a reușit să creeze și o pereche pentru cei cu bugete mai mici care te duce foarte aproape de acele performanțe.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult