Vândute pe canale neoficiale, AirTag-urile „silențioase” permit urmărirea pe ascuns a oricărei persoane sau obiect

04.02.2022
Vândute pe canale neoficiale, AirTag-urile „silențioase” permit urmărirea pe ascuns a oricărei persoane sau obiect

Confruntat cu o avalanșă perfect justificată de critici la adresa produsului AirTag, Apple a anunțat măsuri concrete pentru împiedicarea folosirii acestuia ca și instrument pentru spionaj. Doar că, piedicile ridicate sunt ușor de înlăturat pentru cine dorește cu tot dinadinsul să abuzeze de această tehnologie.

Dispozitivele AirTag de la Apple permit utilizatorilor să urmărească și la nevoie să recupereze obiectele importante pe care le dețin, cum ar fi cheile locuinței/autoturismului sau bagajele de călătorie. Totul prin folosirea unui accesoriu miniatural, care odată configurat poate funcționat timp de ani buni fără a necesita încărcare.

Promovate de Apple drept accesorii extrem de folositoare și sigure, dispozitivele AirTag reprezintă de fapt echivalentul minimalist dar aproape la fel de eficient al unui tracker GPS. Chiar mai mai compact și cu autonomie măsurată în ani, dispozitivul puțin mai mare decât o monedă permite localizarea și documentarea deplasărilor pentru orice obiect sau persoană la care este atașat,

Părând că nu sesizează deloc potențialul pentru abuzuri, Apple a lansat accesoriul AirTag  fără a impune limite concrete asupra modului în care acesta poate fi folosit. În mod inevitabil, soții sau iubiții geloși au descoperit că pot urmări fiecare mișcare a partenerului plasând în îmbrăcăminte sau poșeta favorită un AirTag asociat propriul cont de iOS. În mod similar, infractorii au găsit foarte convenabilă posibilitatea de a lipi un AirTag de autoturismul pe care vor să îl fure, rămânând doar să aștepte ca victima să parcheze într-o locație convenabilă.

Modul în care AirTags funcționează permite urmărirea de la distanță, în special în zone foarte populate. Aceste dispozitive folosesc rețeaua Find My, transformă orice dispozitiv Apple, precum un iPhone, un iPad sau MacBook în detector capabil să raporteze automat poziția fiecărui dispozitiv străin detectat în raza conexiunii bluetooth.

Reacționând la scandalul apărut, Apple a actualizat firmware-ul iOS, transformând telefoanele iPhone în detectoare pentru AirTag-uri clandestine. Concret, dacă un dispozitiv AirTag înregistrat de o altă persoană este detectat în mod repetat în raza conexiunii Bluetooth a aceluiași dispozitiv, prezența sa deconspirată prin emiterea unui ton sonor foarte puternic, alertând posibila țintă de prezența obiectului suspect.

Sesizând oportunitatea pentru profit, unele persoane au pus deja în vânzare pe platforme de comerț electronic versiuni AirTag „silențioase”. În esență, este vorba despre același AirTag vândut și de Apple, dar oferit la suprapreț după ce vânzătorul a „neturalizat” funcția de alertare sonoră prin aplicarea unei perforații într-o locație anume pe carcasa dispozitivului.

Vestea bună este că celelalte metode de alertare a victimei rămân funcționale, AirTag-ul înregistrat de o persoană străină fiind anunțat pe iPhone-ul proprietarului, dacă este detectat în mod repetat. Din păcate pentru utilizatorii de Android, alerta poate veni doar de la o aplicație opțională care trebuie instalată din magazinul Play Store, crescând în mod considerabil șansele ca „operațiunea” de spionaj să rămână nedescoperită.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult