Vertagear P-Line PL6000 – scaun care poate fi ajustat în detaliu, pentru gamerii bine făcuţi [REVIEW]

08.05.2018
Vertagear P-Line PL6000 - scaun care poate fi ajustat în detaliu, pentru gamerii bine făcuţi [REVIEW]
Am început să folosesc un scaun de gaming în urmă cu trei ani, după ce am câştigat unul la un concurs jurnalistic. Deşi între timp am renunţat la jocurile video pe PC, scaunul respectiv îl folosesc în continuare zi de zi atunci când stau la birou acasă şi nu am de gând să îl înlocuiesc vreodată cu altceva. De altfel, le recomand mereu celor care caută un scaun bun de birou un model de gaming de la o firmă decentă. Asta deoarece aceste scaune sunt solide, nu încep să scârţâie după o săptămână de utilizare, iar pistonul rezistă multă vreme.
 
Am avut ocazia să testez în ultimele zile un model de la Vertagear, mai precis P-Line PL6000 Racing Series. Acest produs se adresează gamerilor corpolenţi.
 
PREZENTARE
 
Vertagear PL6000 cântăreşte în jur de 25 de kilograme şi a fost gândit pentru persoanele cu înălţimi cuprinse între 175 şi 203 cm. Potrivit producătorului, PL6000 poate susţine persoane cu o greutate de până la 200 de kilograme. Pentru a rezista la greutăţi mari, cadrul de bază este realizat din oţel, baza din aluminiu, iar restul scaunului din spumă cu densitate mare.
 
 
Asamblarea nu este un proces dificil. Nu trebuie să înfiletezi decât opt şuruburi şi să fii atent să scoţi capacul din plastic (roşu) al cilindrului cu gaz, pentru ca ajustarea pe verticală a scaunului să funcţioneze.
 
 
Vertagear P-Line PL6000 este disponibil în şase culori combinate cu negru – albastru, roşu, alb, verde, gri şi galben – şi o variantă mai deosebită – combinaţie de camuflaj militar şi negru (Special Edition PL6000 Camouflage). Noi am primit pentru teste această versiune. Ca o paranteză, PL6000 Camouflage a fost lansat ca urmare a proiectului Military Appreciation Program derulat de Vertagear, prin intermediul căruia veteranii de război primesc discount de 20% la scaunele de gaming produse de companie.  
 
 
Scaunul dispune de o bază metalică, realizată din aluminiu, în formă de „stea” cu cinci colţuri. Pe fiecare dintre acestea se montează câte o roată de dimensiuni destul de generoase (diametru de 7,5 cm). Pentru a nu face zgomot pe parchet şi alte suprafeţe dure, roţile sunt prevăzute cu „anvelope” din plastic cauciucat. Acest material previne şi deteriorarea suprafeţei pe care stă şi se mişcă scaunul. În cazul în care una sau mai multe roţi se strică, Vertagear oferă unele de rezervă pe site-ul său. 
 
Pistonul se introduce în găurile dedicate din baza scaunului şi cadrul de bază, de care se fixează puternic după ce utilizatorul se aşază pe scaun.
 
Cadrul de bază metalic (cel de la capătul pistonului) se prinde de baza scaunului prin patru şuruburi. La sfârşit se montează spătarul, care este fixat şi el tot de patru şuruburi solide.
 
 
PL6000 are un design care ne duce cu gândul la scaunele din maşinile de curse sau din bolizii italieni. De aici vine şi numele Racing Series. Spre deosebire de alte modele de gaming, acesta nu are cele două găuri de mari dimensiuni în spătar.
 
Materialul negru cu care este acoperit Vertagear P-Line PL6000 seamănă cu pielea de vită. În schimb, elementele care sunt vopsite în camuflaj militar imită mai degrabă pielea de şarpe. Pe partea interioară a spătarului, „pielea” are mici găuri pentru o mai bună aerisire în zilele călduroase de vară.
 
Nu lipsesc din pachet nici cele două perne: tetiera pentru cap şi suportul pentru baza spatelui.
 
UTILIZARE ŞI PERFORMANŢE
 
Ca multe alte modele de gaming, acest scaun poate fi ajustat în detaliu, pentru a obţine poziţia ideală. M-a suprins plăcut faptul că poţi ajusta cotierele în patru direcţii. Acestea pot fi rotite, împinse în faţă sau în spate sau mişcate în lateral, spre stânga sau spre dreapta. Totodată, cotierele sunt mult mai late şi confortabile decât pe alte modele de scaune de gaming.
 
 
Atrage atenţia faptul că pe scaunul Vertagear s-a folosit puţin plastic. A fost preferat aluminiul în locurile în care alte companii au folosit plastic.
 
 
Înclinarea şezutului scaunului se face de la maneta din partea stângă, de sub scaun, iar înălţimea se ajustează de la maneta din partea dreaptă. Pentru ajustarea spătarului, oriunde în intervalul 80 – 140 de grade, pârghia se găseşte pe partea dreaptă.
 
Scaunul este bine construit şi foarte stabil. În zilele în care l-am folosit zi de zi cel puţin opt ore la birou nu am auzit zgomote ciudate sau scârţâituri. Totodată, nici înălţimea la care l-am setat în prima zi nu s-a modificat (redus), aşa cum se întâmplă la scaunele de birou cu piston obişnuite.
 
CONCLUZIE
 
Deşi este o marcă tânără pe piaţa scaunelor de gaming, Vertagear (companie înfiinţată în 2015) a făcut progrese mari, într-un timp scurt. Se observă atenţia la detalii a designerilor, pe care nu o regăseşti la modelele oferite de liderul pieţei, DXRacer. M-a impresionat faptul că utilizatorul poate regla cotierele în patru direcţii pe modelul P-Line PL6000 şi că s-a folosit metal chiar şi acolo unde plasticul ar fi fost suficient. Totuşi, spuma din care este realizat scaunul este mai tare decât cea de pe modelul DXRacer (Fnatic Edition Chair) pe care îl deţin eu. Asta deoarece scaunul a fost gândit pentru a susţine persoane cu înălţime de peste 2 metri sau care cântăresc 200 de kilograme. De aceea, utilizatorii mai firavi ar trebui să se uite la un model cu dimensiuni mai reduse şi cu spumă mai moale, precum unul din seria S-Line a Vertagear.

Părţi pozitive

Este realizat din materiale solide şi de calitate
Uşor de asamblat
Poate fi ajustat în detaliu

Părţi negative

Spuma din care este realizat este mai tare decât pe alte modele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult