X2 CUBE – media player cu Android la preţ de buget (REVIEW)

15.09.2019
X2 CUBE - media player cu Android la preţ de buget (REVIEW)
Prezentare

X2 CUBE poate transforma orice televizor într-un Smart TV cu Android 9.0, dispunând de interfaţă prietenoasă şi acces la magazinul de aplicaţii Play Store, de unde poţi instala după bunul plac jocuri şi aplicaţii de Android. Cu X2 CUBE poţi naviga pe internet, accesa conţinut audio şi video online, de pe hard disk-ul extern conectat la portul USB sau partajat în reţeaua LAN.

Descriere

Prezentat într-o carcasă din aluminiu surprinzător de elegantă, X2 CUBE este genul de accesoriu pe care îl poţi strecura cu uşurinţă lângă televizorul din sufragerie. Dispozitivul se conectează la televizor folosind cablul HDMI, respectiv la priză folosind adaptorul AC.

Odată pornit, dispozitivul ne întâmpină cu o versiune de Android 9.0 personalizată pentru televizor, în care ecranul principal este împărţit în 4 categorii – Online Video, Recommend, Music, My Apps şi Local, fiecare ascunzând o sub-listă cu aplicaţii de Android potrivite categoriei respective (ex. Netflix, YouTube şi Kodi pentru Online Video). Selecţia de aplicaţii grupate sub fiecare categorie poate fi personalizată după bunul plac, în funcţie de aplicaţiile pe care le instalăm ulterior din magazinul Play Store.

Pentru a interacţiona cu interfaţa Android, pachetul cu accesorii include o telecomandă de mici dimensiuni, oferind taste dedicate pentru funcţiile Home, Back, lista de aplicaţii şi volumul sonor, cât şi taste direcţionale pentru navigarea listelor de meniuri. Pentru operaţiuni mai complexe avem butonul ˝Cursor„, a cărui apăsare aduce pe ecran un cursor care poate fi ghidat cu ajutorul tastelor direcţionale. În practică, această modalitate de a controla interfaţa Android este foarte greoaie şi incomodă, cu atât mai mult dacă avem nevoie să introducem text folosind tastatura virtuală arătată pe ecran. Din fericire X2 CUBE dispune de nu mai puţin de 3 conectori USB (unul de tip micro-USB), la care putem conecta orice mouse sau tastatură multimedia de care dispunem, wireless sau cu fir.

Detalii tehnice

Aproape un PC în miniatură, X2 CUBE dispune de conectivitate Gigabit Lan şi WiFi N dual-band (2.4GHz + 5.8GHz) pentru acces la internet, ieşiri HDMI 1.4 şi AV Composite, cât şi o ieşire audio digitală S/PDIF (cablu optic) pentru conectare la sistemul de boxe. Putem folosi până la 3 dispozitive USB în mod simultan, iar pentru extinderea spaţiului de stocare fără a lăsa la vedere accesorii USB avem şi un slot microSD, acceptând capacităţi de până la 32GB.

Specificaţii X2 CUBE:

  • Sistem de operare: Android 9.0              
  • Chipset: Amlogic S905 X2
  • GPU: Dvalin MP2  
  • CPU: Cortex A53, Quad Core, 2.0 GHz
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 16 GB + microSD (achiziţionat separat)
  • Formate Video: AVI, DAT, ISO, MKV, MP4, MPEG, RM, WMV
  • Formate Audio: AAC, FLAC, MP3, OGG, RM, WMA
  • Formate foto: BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG, TIFF
  • Altele: suportă decodare H.264 şi H.265
  • Conectivitate: WiFi N dual-band (2.4GHz + 5.0GHz), Bluetooth 4.0, Gigabit LAN
  • Dimenisuni: 11.00 x 6.20 x 2.20 cm
  • Accesorii incluse: Adaptor AC, telecomandă, cablu HDMI, cablu USB, instrucţiuni de utilizare în limba engleză

 

Experienţa în utilizare

Ajutat cu 2GB memorie RAM şi un procesor Amlogic S905 X2 (CPU quad-core la 2GHz), dispozitivul oferă o experienţă surprinzător de cursivă la navigarea interfeţei şi folosirea aplicaţiilor pentru Android. Mai important, nu sunt probleme cu redarea diverselor formate video, capabilităţile depinzând doar de aplicaţia folosită (ex. MX Player). În ce priveşte vizionarea de conţinut YouTube, aplicaţia oficială descărcată din magazinul Play Store limitează din păcate rezoluţia pentru redare la valoarea 720p, însă diferenţa de claritate nu este imediat sesizabilă pe ecranul unui televizor Full HD, dacă păstrăm o distanţă de vizionare rezonabilă.

Experienţa la navigare pe internet folosind web browserul Chrome este surprinzător de plăcută, cu timpi de aşteptare reduşi la încărcarea paginilor şi derulare cursivă chiar şi în paginile care includ conţinut dinamic (bannere cu reclame, animaţii, etc).

Din păcate telecomanda puţin costisitoare inclusă în pachetul cu accesorii nu este de prea mare folos, rezultate mai bune putând fi obţinute conectând un banal mouse prevăzut cu receptor USB wireless. Trecând peste acest impediment, interfaţa Android este foarte uşor de navigat, iar meniul Settings în formă simplificată uşurează accesul la setările relevante pentru un TV Box. Opţional, putem accesa şi forma extinsă a meniului de configurare Android, identic celui afişat pe tablete şi telefoane cu Android. Din fericire în afara conexiunii la reţea şi configurarea contului Google nu sunt prea multe ajustări de făcut, dispozitivul funcţionând corect de la bun început.

Din păcate pentru instalarea de aplicaţii şi jocuri de Android avem la dispoziţie doar o parte din memoria totală de 16GB, restul fiind rezervat sistemului de operare. Din fericire asta nu va incomoda lucrul cu fişiere media, găzduite de obicei pe dispozitive USB Flash, sau pe cardul microSD.

Ajutat de carcasa confecţionată din aluminiu, X2 CUBE atinge doar temperaturi modeste de funcţionare, putând fi amplasat fără probleme şi în spaţii mai puţin aerisite.

Beelink GTQ TV Box

Concluzie

Disponibil cu preţ sub 60 dolari, X2 CUBE este o opţiune tentantă pentru transformarea televizorului LCD într-un Smart TV veritabil bazat pe Android, conectat la internet şi capabil să redea aproape orice tip de conţinut audio şi video, distribuit pe stick USB sau prin servicii online de tip video-on-demand.

X2 Cube a fost primit pentru testare din partea magazinului www.geekbuying.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de aproximativ 240 lei, inclusiv costurile de transport.

Părţi pozitive

Design plăcut
Multiple opţiuni pentru conectivitate
Versiune de Android 9.0 complet funcţională
Performanţe bune

Părţi negative

Telecomandă prea simplă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult