Xiaomi Mi Band X ar putea fi primul smartwatch cu ecran OLED flexibil disponibil comercial

29.07.2021
Xiaomi Mi Band X ar putea fi primul smartwatch cu ecran OLED flexibil disponibil comercial

Încă la stadiu experimental, Xiaomi Mi Band X promite să fie un smartwatch foarte interesant, atrăgător în privința designului, dar și practic.

Deși ecranele OLED flexibile sunt folosite de ani buni pentru dispozitive smartphone, tehnologia nu este atât de comună la dispozitivele de purtat. O posibilă cauză ar putea fi costul prea mare, pe care nu mulți cumpărători ar fi dispuși să-l plătească, dar și aspectul fiabilității, gadget-urile purtate la mână fiind ceva mai expuse uzurii și loviturilor accidentale decât un smartphone.

Până acum, eforturile producătorilor au fost concentrate mai mult pe integrarea cât mai multor senzori și facilități, pe cât posibil fără a compromite suplețea dispozitivelor menite a fi purtate la mână. Între timp, tehnologiile unor componente esențiale precum procesorul și ecranul au avansat suficient de mult încât unii producători îndrăznesc să încerce noi concepte de design, întâlnite până acum doar la expozițiile de profil.

Xiaomi Mi Band X pare să fie un astfel de gadget, prevăzut cu un ecran OLED care se mulează pe închietura mâinii. Pentru scopul propus, Xiaomi renunță la cadranul clasic de tip circular, înglobând cureaua nedetașabilă în designul noului produs.

Xiaomi Mi Band X

Totuși merită precizat că Mi Band X nu este primul dispozitiv de acest tip, Nubia (fostă subsidiară a ZTE) creând Nubia Alpha. Prototip nelansat la scară comercială, acesta era mai degrabă un smartwatch cu ecran flesibil, producătorul livrând în cele din urmă și Nubia Watch, o versiune cu funcționalitate ușor redusă, încadrată la categoria smartwatch. Problema pentru ZTE a fost dată de costuri, împreună cu dificultatea fabricării acestor produse în volum suficient pentru lansare comercială.

Cunoscut deocamdată doar din zvonuri, Mi Band X ar urma să fie un astfel de gadget, rămânând de văzut dacă Xiaomi îl va putea aduce dincolo de stadiul de produs în serie limitată, disponibil doar celora dispuși să suporte prețul prohibitiv.

Potrivit descrierilor oferite în cadrul unei prezentări ținută pentru angajații Xiaomi, Mi Band X nu va avea curea detașabilă, iar sistemul de prindere va folosi magneți. Cât despre ecranul OLED, acesta este descris cu acoperire de 360°, sugerând că va cuprinde întreaga lungime a curelei de prindere.

Totuși, privind înapoi către prototipul Nubia X, este destul de clar că un ecran flexibil întins pe toată lungimea curelei este în mare parte inutil, fiind imposibil să-l cuprinzi cu o singură privire. Însă din privința aspectului futurist, inițiativa celor de la Xiaomi este probabil justificată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult