Un nou cip face posibile lacăte smart care nu au nevoie de acumulator

06.08.2022
Un nou cip face posibile lacăte smart care nu au nevoie de acumulator

Noul hardware face posibile dispozitive cu acționare mecanică, precum lacăte smart și întrerupătoare, care nu au nevoie de alimentare proprie.

Lacătele smart reprezintă o inovație foarte tentantă, până când acumulatorii acestora cedează și te vezi în situația de a nu putea accesa respectivul obiectiv decât recurgând la mijloace extreme, care presupun distrugerea respectivului echipament. Problema este de fapt mult mai mare, hoteluri și instituții folosind încuietori care necesită mentenanță periodică, fără de care accesul în cameră sau seiful în care tocmai ți-ai depozitat bunurile devin simple cutii. De cele mai multe ori, problema poate fi rezolvată inserând o cheie mecanică într-o locație relativ ascunsă. Însă nu de fiecare dată.

În plus, nevoia pentru un sistem de deblocare complet mecanic adaugă complexitate și creste în mod substanțial costul încuietorii respective. Așa că de ce nu ai vrea să scapi complet de această problemă, dezvoltând o încuietoare care poate fi alimentată din surse externe. Ideal, folosind o tehnologie deja existentă și implementată la scară largă.

Iar acea tehnologie este NFC, o inovație dezvoltată inițial doar cu gândul la alimentarea cartelelor de acces, simple dispozitive cu microcip, fără piese în mișcare. Însă cum tehnologia NFC a devenit atât de răspândită încât echipează majoritatea dispozitivelor smartphone, șansele ca o alternativă superioară să o înlocuiască în viitorul apropiat tind către zero, alternativa rămasă fiind adaptarea noilor generații de dispozitive pentru a depăși limitările NFC. Iar cea mai mare limitare este curentul de alimentare foarte slab alocat acestor dispozitive.

Dezvoltator de microprocesoare cu istorie întinsă pe zeci de ani, Infineon anunță NAC1080, un microcontroller compatibil NFC, capabil să acumuleze energia primită folosind capacitoare electrolitice, luând rolul unor baterii temporare.

Odată activat, chipsetul motorizat de un procesor ultra-eficient din familia ARM Cortex M0 reține suficientă energie pentru acționarea unei încuietori mecanice, cum ar fi mecanismul de blocare al unui lacăt. Totul, fără alimentare suplimentară sau alte complicații care să adauge la dimensiunile și costul echipamentului.

Centrat pe securitate și folosirea în domeniul încuietorilor smart, cipul dezvoltat de Infineon suportă chei digitale criptate folosind standardul AES 128 bit și include propriul generator de numere aleatorii, deschizând opțiuni pentru folosirea unor chei de acces de unică folosință. Producătorul recomandă noul produs pentru tot felul de aplicații, începând dispozitive de acces pentru camere de hotel, încuietori pentru mobilă, cutii poștale, până la lacăte portabile de folosit la  securizarea bicicletelor și blocarea porților de acces care nu sunt neapărat compatibile cu tehnologiile smart.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult