A murit Gordon Moore, co-fondator Intel și inventatorul „Legii lui Moore”

25.03.2023
A murit Gordon Moore, co-fondator Intel și inventatorul
foto: Profimedia

Gordon Moore, co-fondator Intel și cel care a stabilit  „Legea lui Moore”, a încetat din viață la vârsta de 94 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai influenți oameni din domeniul tehnologiei, punând bazele celei mai mari companii de procesoare din lume, procesoare care au stat la baza multor avansuri tehnologice de-a lungul celor peste 50 de ani de existență a Intel.

Gordon Moore a condus Intel pe culmile succesului

Inițial, Moore a servit în rolul de vice președinte al Intel, până în 1975, când a devenit președinte. În `79 acesta a urcat pe poziția de președinte al consiliului de directori și CEO și a rămas în aceste poziții până în `87, când a renunțat la rolul de CEO și a păstrat rolul de „chairman”. Din `97 până în 2006, acesta a fost președinte onorific al consiliului, dar apoi s-a retras din compania pe care a construit-o.

În afară de fondarea Intel, Gordon Moore a fost cunoscut și pentru stabilirea „Legii lui Moore”, care spunea în 1965 că numărul de tranzistori de pe circuitele integrate se dublează în fiecare an. Această predicție s-a dovedit a fi adevărată la acel moment, iar zece ani mai târziu, „legea” a fost revizuită. Moore spunea atunci că dublarea va avea loc la fiecare doi ani, pentru următorii 10 ani. Acest s-a dovedit a fi valabil până de curând, când miniaturizarea tehnologiei de producție a tranzistorilor a început să dea bătăi de cap inginerilor.

În prezent, Intel continuă să fie unul dintre cei mai mari producători de procesoare din lume și lider de piață pe multe segmente pe care activează. Moore a fost și filantrop, punând alături de soția sa Betty Moore bazele Gordon and Betty Moore Foundation, în anul 2000. De-a lungul anilor, fundația a donat peste 5,1 miliarde de dolari către cauze caritabile.

sursa: Intel

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult