De ce grătarele pe cărbuni oferă atât de multă aromă cărnii? Iată explicația!

01.11.2022
De ce grătarele pe cărbuni oferă atât de multă aromă cărnii? Iată explicația!

Grătarul este un mod perfect de a pregăti o masă opulentă, dar și un argument extrem de convingător cu care îți poți strânge familia sau gașca de prieteni, să petreceți câteva ore de bună dispoziție și să gustați din preparate alese.

În timp ce unora le place ușurința unui grătar pe gaz, știm că majoritatea preferă gătitul clasic pe cărbuni. La urma urmei, nu există nicio altă varianta de replicare a acelei arome unice, infuzate în carnea sau legumele gătite pe jarului încins al cărbunilor.

Și dacă te-ai întrebat vreodată de unde vine acea aromă unică a cărnii gătite pe un grătar cu cărbuni, distribuitorii renumitelor grătare Sibiu, ne vor oferi explicațiile, dar și o listă cu cele mai importante avantaje ale gătitului pe cărbuni.

Dacă te-ai întrebat de ce grătarele pe cărbuni ofera atât de multă aromă cărnii, ei bine, se pare că temperatura ridicată este cheia. Când picăturile de grăsime de pe friptura, puiul sau carnea de vită, cad pe cărbunii încinși, acestea se transformă în abur și fum, plin de arome, care se întorc direct în carne, rezultând acel gust inconfundabil de grătar.

Grătarele cu cărbuni ating o temperatură mult mai mare decât celelalte tipuri de grill. Un grătar trebuie să atingă o temperatură de cel puțin 300°C pentru a obține o prăjire corectă și uniformă a cărnii. Aceasta nu este o problemă pentru un grătar umplut cu cărbuni încinși, deoarece poate atinge 370°C. Deși există grătare pe gaz care pot atinge temperaturi mai ridicate, ele sunt de obicei mult mai scumpe în comparație cu un model pe cărbuni.

Un grătar cu cărbuni este versatil permițându-ți să gătești, atât în stil slow-cooking, dar și în reprize scurte de timp. Cu toate acestea, vei avea nevoie de dedicare și răbdare pentru a obține cele mai bune și mai aromate rezultate.

La ce să fim atenți când gătim pe grătarul cu cărbuni

Din experiența lor, profesioniștii ne atenționează și cu privire la aspectele mai delicate de care trebuie să ținem cont atunci când gătim cu cărbuni.

Timpul de încălzire al grătarului pe cărbuni

Grătarele cu cărbune, în medie, durează aproximativ 20 de minute pentru a atinge temperatura adecvată de gătit (fără a include timpul necesar pentru aprinderea cărbunelui), în timp ce, un grătar electric exterior de exemplu, se aprinde instantaneu și durează aproximativ 10 minute pentru a atinge temperatura optimă de gătit.

Curățatul grătarului pe cărbuni

Spre deosebire de grătarele pe gaz sau electrice care au nevoie doar de o frecare rapidă cu o perie, pe lângă resturile alimentare arse, un grătar cu cărbune trebuie să fie golit și de cenușa uzată înainte de a putea fi curățat.

Așadar, dacă și tu ești o persoană care adoră compania celor dragi și preferă să împărtășească experiența gătitului cu familia, prietenii sau colegii de la muncă, atunci, oferta meșterilor sibieni, devine locul perfect pentru a alege dintr-o gamă diversă de grătare disponibile pe diferite dimensiuni, design-uri și prețuri pentru toate buzunarele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult