11 aplicații care spionau activitatea utilizatorilor de Android, șterse din Play Store. Lista completă

07.04.2022
11 aplicații care spionau activitatea utilizatorilor de Android, șterse din Play Store. Lista completă

Google a eliminat alte 11 aplicații din magazinul de aplicații de Android Play Store, care au fost depistate că strângeau datele personale ale utilizatorilor. Acestea spionau dispozitivele, fiind deghizate în mici aplicații utile, fie pentru vreme, busolă, citirea de coduri QR sau transformarea telefonului într-un mouse pentru PC. Cele 11 aplicații au fost descărcate însă de peste 60 de milioane de utilizatori de smartphone-uri.

Google a șters o selecție de aplicații malițioase de Android din Play Store

Conform Wall Street Journal, o serie de 11 aplicații a fost eliminată de pe Google Play Store de către Google pe 25 martie, acestea fiind partea a unei rețele care colecta datele personale ale utilizatorilor. Este vorba nu doar despre istoricul de internet, sau aplicațiile folosite, ci și informații despre rețeaua locală, numere de telefon, coordonate GPS, căsuța de e-mail și chiar conținutul clipboard-ului de pe smartphone. Dacă aveți oricare dintre cele listate mai jos instalate pe smartphone, ideal ar fi să le ștergeți cât mai repede posibil:

  • Speed Camera Radar
  • Al-Moazin Lite (Prayer Times)
  • Wi-Fi Mouse (remote control PC)
  • QR & Barcode Scanner (developed by AppSource Hub)
  • Qibla Compass – Ramadan 2022
  • Simple weather & clock widget (developed by Difer)
  • Handcent Next SMS-Text with MMS
  • Smart Kit 360
  • Al Quran MP3 – 50 Reciters & Translation Audio
  • Full Quran MP3 – 50+ Languages & Translation Audio
  • Audiosdroid Audio Studio DAW

Acestea sunt însă doar cele mai recente aplicațiile despre care știm că sunt periculoase, întrucât Google ar mai fi scos și alte aplicații din oferta Play Store în luna octombrie, dar nu a oferit și o listă cu acele aplicații. Descoperirile în acest caz au fost realizate de AppCensus.

De altfel, Google face periodic „curățenie” printre aplicațiile din Play Store pentru a elimina malware-ul de acest tip. Totuși, toate aceste verificări se fac abia după ce aplicațiile reușesc să păgubească victimele. În timp ce unele aplicații doar colectează date pentru a le vinde mai departe în scopuri comerciale, alte aplicații, precum cele din situația de față, pot colecta informații precum detaliile conturilor bancare, sau pot dezvălui informații sensibile despre utilizatori.

sursa: Wall Street Journal

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult