Aplicaţia chinezeazcă Meitu poate să colecteze informaţii personale de pe dispozitivele utilizatorilor

20.01.2017
Aplicaţia chinezeazcă Meitu poate să colecteze informaţii personale de pe dispozitivele utilizatorilor

Aplicaţia de editare foto pentru mobil Meitu este disponibilă în China de mai multă vreme, însă abia de curând aceasta a ajuns în atenţia publicului vestic. În timp ce mulţi utilizatori au instalat-o pentru a realiza fotografii amuzante cu ei sau prietenii lor, câţiva specialişti au şi citit lista de permisiuni pe care Meitu o cere pentru a putea funcţiona. Rezultatele sunt cel puţin îngrijorătoare, cei din spatele acesteia primind acces la detalii despre conturile stocate local, detalii despre dispzitive cât şi la funcţii avansate, care pot fi executate fără acordul utilizatorului.

Practic, aplicaţia poate transmite către serverele dezvoltatorilor toate detaliile personale ale utilizatorilor, întrucât aplicaţia primeşte la instalare acces la geolocaţie, la unitatea de scocare şi informaţii despre aplicaţiile care rulează în fundal. De altfel, aplicaţia analizează dacă telefonul a are acces root, poate identifica reţeaua pe care acesta funcţionează şi poate să trimită şi să primească informaţii de pe serverele Meitu, cât şi să păstreze telefonul activ chiar dacă aplicaţia nu mai este în prim-plan, să modifice setările audio, să acceseze camera foto oricând şi să ruleze la pornirea sistemului de operare.

Unele dintre aceste lucruri sunt valabile şi în versiunea de iOS, însă sistemul de operare Apple nu oferă dezvoltatorilor acces atât de adânc în funcţiile de bază ale telefonului. În schimb, Meitu poate să detecteze dacă sistemul de operare a fost modificat cu un software de tip jailbreak care oferă acces de tip root la sistemul de operare.

În teorie, dezvoltatorii pot primi acces la toate conturile stocate pe telefon care nu sunt criptate şi ar putea rula de la distanţă cod maliţios care ar putea să monitorizeze activitatea utilizatorilor sau să preia controlul dispozitivelor. Momentan nu există dovezi care să afirme concret dacă acest lucru s-a întâmplat sau nu, însă riscul există. Sfaturile specialiştilor sunt dezinstalarea aplicaţiei şi modificarea parolelor pentru conturile utilizate pe telefon.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult