Apple obține certificare pentru NightWare, o funcție Apple Watch care te poate „salva” de coșmaruri

09.11.2020
Apple obține certificare pentru NightWare, o funcție Apple Watch care te poate „salva” de coșmaruri

Denumită NightWare, noua funcție Apple Watch ar trebui să te trezească atunci când ai coșmaruri, dispozitivul purtat la mână generând vibrații puternice dacă tiparul somnului pare afectat într-un mod indezirabil.

Majoritatea dispozitivelor smartwach și brățări pentru fitness includ intr-o formă sau alta funcție de monitorizare a somnului. Însă puține sunt produsele care pot oferi detalii exacte despre calitatea și tipul somnului avut. În general, niciun producător nu s-ar încumeta să livreze un produs care să intervină pentru a te trezi din somn profund, riscul unei alarme false care să stârnească furia posesorului fiind pur și simplu prea mare. Dar nu și pentru Apple, compania americană fiind atât de încrezătoare în capacitatea dispozitivelor Apple Watch de a veghea asupra stării de sănătate a proprietarului încât a implementat mai mute funcții care promit să salveze vieți, sau măcar să scurteze experiența traumatică a unor coșmaruri intense.

Validată cu girul autorității americane FDA (The United States Food and Drug Administration), funcția NightWare este adresată în primul rând persoanelor afectate de sindromul de șoc post-traumatic, dobândit de regulă în urma expunerii repetate la situații cu imact emoțional major, cum ar fi scene de război, tortură, sau atentate teroriste.

nighware

Ideea din spatele NightWare se bazează tot pe funcțiile obișnuite de monitorizarea somnului. Astfel, dispozitivele Apple Watch folosesc biometrie pentru a măsura calitatea somnului purtătorului și, după ce a trimis datele către serverele companiei și le-a rulat printr-un algoritm, aplicația NightWare generează un profil unic și personalizat pentru utilizator/pacient. Acest profil este apoi utilizat ca bază pentru compararea viitoare a calității somnului.

Ceea ce diferențiază NightWare de alte dispozitive capabile să monitorizeze tiparul somnului este modul în care software-ul reacționează la ceea ce consideră a fi un coșmar. Dacă mișcarea corpului și ritmul cardiac sugerează că este cazul, Apple Watch va vibra în încercarea de a întrerupe coșmarul fără a trezi complet utilizatorul. Practic, ideea este ca Apple Watch să te ajute fără ca măcar să realizezi asta.

Cu toate acestea, funcția NightWare  nu este pentru oricine, aplicația afișând o mulțime de avertismente si contraindicații. Funcția nu ar trebui folosită, de exemplu, de cineva predispus la somnambulism sau violență în timpul coșmarurilor. De asemenea, nu este recomandat să purtați dispozitivul atunci când citiți sau vizionați TV, activități care ar putea „păcăli” aplicația cum că utilizatorul are un coșmar. Nu în ultimul rând, beneficiile obținute cu ajutorul NightWare  ar trebui dublate cu o medicație de specialitate, care, eventual, să adreseze în mod direct afecțiunea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult