Bye Bye Camera: aplicaţia cu AI care elimină oamenii din fotografii

25.06.2019
Bye Bye Camera: aplicaţia cu AI care elimină oamenii din fotografii

Este din ce în ce mai greu să fotografiezi o clădire sau un monument într-un oraş aglomerat, fără să ai oameni în cadrul. Din fericire, datorită inteligenţei artificiale, există acum o aplicaţie care poate să rezolve această problemă: Bye Bye Camera. Folosind un algoritm avansat de recunoaştere a obiectelor, aplicaţia poate să detecteze automat persoanele din cadru şi să le elimine complet, lăsând cadrele „libere”.

Bye Bye Camera este bazată pe algoritmul YOLO (You Only Look Once), unul dintre cele mai performante pentru recunoaşterea de obiecte. După ce este realizată fotografia, aplicaţia rulează acest algoritm, decupează persoanele din fotografie şi înlocuieşte spaţiul lăsat gol automat, într-o manieră similară cu tehnologia Content Aware de la Adobe. Rezultatele nu sunt tocmai excelente, însă într-o fotografie de la distanţă, unde oamenii din cadru sunt mai mici în raport cu subiectul, s-ar putea să nu se observe artefactele de editare.

Aplicaţia este disponibilă pe AppStore-ul Apple din SUA pentru suma de 3 dolari, însă vine cu o serie de precizări. În primul rând, aceasta nu funcţionează fără acces la internet. Procesarea AI se face online, pe serverele producătorilor, nu pe telefon, în ciuda faptului că cele mai recente generaţii de iPhone au nuclee de procesare AI integrate în chipset. Apoi, aplicaţia elimină exclusiv oamenii din cadre. Oricare alte elemente nu sunt afectate. Ba chiar producătorii aplicaţiei se laudă cu faptul că animalele de companie, precum câinii, rămân în poză.

Aplicaţia este acum disponibilă în toată lumea. În magazinul AppStore din România, aceasta costă 14,99 lei şi poate fi descărcată accesând acest link direct de pe telefon. Cei care vor neapărat să o testeze se pot autentifica pe AppStore folosind un cont Apple ID de SUA în AppStore, după care pot reveni la cel românesc. (Articolul a fost actualizat după ce aplicaţia a apărut şi în AppStore-ul din România. Iniţial, aceasta era disponibilă doar pe varianta din SUA a magazinului Apple) 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult