Cum poți fi spionat pe WhatsApp, chiar dacă schimburile de mesaje sunt făcute în formă criptată

18.09.2020
Cum poți fi spionat pe WhatsApp, chiar dacă schimburile de mesaje sunt făcute în formă criptată

Una dintre promisiunile prin care WhatsApp și-a atras atât de mulți fani este perspecitva comunicării în deplină intimitate, beneficiind de criptare integrală a schimburilor de mesaje. Numai că, administratorul Facebook a făcut unele greșeli, adăugând pe parcurs funcții menite să sporească flexibilitatea rețelei, care însă au deschis oportunități nesperate pentru spionarea utilizatorilor.

Chiar dacă conținutul mesajului rămâne în siguranță, o funcție aparent banală implementată pentru a semnala disponibilitatea online a utilizatorilor se dovedește a fi un indicator foarte valoros pentru a descrie stilul de viață al persoanei respective, înecând cu ora de trezire și până la ora de culcare, trecând prin diverse activități desfășurate de-a lungul zilei ce au legătură cu timpul petrecut online.

Disponibil și pe Facebook Messenger, indicatorul „Online” este folositor pentru a afla cine anume din lisa de prieteni este disponibil pentru comunicare. Totuși, administratorii Facebook nu au luat în considerare posibilitatea ca acest parametru să fie folosit pentru a afla detalii despre viața privată a utilizatorilor.

Activitatea pe WhatsApp, documentată pas-cu-pas folosind aplicații specializate

Folosind o aplicație special concepută pentru acest scop, o persoană sau organizație poate creiona destul de repede un tipar al activităților zilnice pentru un anume contact, folosind nimic altceva decât indicatorul „Online” contabilizat pentru o perioadă mai mare de timp într-o bază de date.

WhatsApp

Dacă acestei informații îi sunt adăugate și alte detalii obținute prin canale alternative, cum ar fi site-urile și locațiile frecventate, compilația rezultată s-ar putea apropia de acuratețea așteptată de la un spion veritabil. Potrivind datele recoltate de la conturi multiple de WhatsApp, cineva ar putea stabili cu un nivel rezonabil de încredere dacă persoanele respective s-au întâlnit într-un anume interval de timp.

Profitând de informațiile liber disponibile, unii dezvoltatori au creat aplicații de tip stalkerware, promovate ca și unelte pentru documentarea activității partenerului de viață, sau a copiilor. Într-un exercițiu de marketing, unele aplicații sunt împachetate ca și ajutoare pentru părinții îngrijorați, capabile să ofere indicii prețioase despre activitățile odraslelor, chiar și când cei urmăriți au luat toate măsurile pentru a stopa privirile indiscrete.

În propria apărare administratorii WhatsApp au declarată că iau măsuri împotriva aplicațiilor create pentru recoltarea de informații despre utilizatori, solicitând în mod activ magazinelor de aplicații să le înlăture pentru încălcări ai termenilor de utilizare. Totuși, asta nu spune nimic despre aplicațiile specializate pe activitatea de monitorizare și spionaj, distribuite în afara magazinelor oficiale de aplicații.

Cert este că atât WhatsApp, cât și furnizorii altor servicii de mesagerie care prezintă vulnerabilități similare, nu se grăbesc să stopeze în mod decisiv folosirea instrumentelor de tip spyware, incluzându-le într-un spațiu fără reguli clare, de unde pot prolifera atât timp cât nu atrag prea multă atenție nedorită.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult