După mai bine de patru ani, Winamp primește versiunea 5.9

03.08.2022
După mai bine de patru ani, Winamp primește versiunea 5.9

Winamp, clasicul player MP3, s-a întors în mod oficial, cu o nouă versiune a software-ului disponibilă acum pentru download după mai bine de patru ani de la varianta anterioară. La suprafață însă, aplicația nu pare să se fi schimbat prea mult. Totuși, codul aplicației a fost schimbat cu unul mai modern, care asigură că va fi mult mai ușor de actualizat și îmbunătățit pe viitor.

Winamp 5.9 reprezintă un upgrade la nivel de cod, în special

Winamp are un look modernizat de câțiva ani deja, dar cei nostalgici după design-ul vechi pot în continuare accesa vechile skin-uri de interfață, la fel cum o făceau și în trecut. Noutatea importantă este faptul că Winamp 5.9, noua variantă lansată de curând, a făcut tranziția de pe dezvoltare pe Visual Studio 2008 la versiunea mai recentă, Visual Studio 2019. Chiar dacă în prezent, aplicația nu a primit noi funcții importante, acestea vor fi adăugate mai ușor de acum înainte, datorită codului modernizat.

Din păcate, asta înseamnă și că nu va mai fi compatibil cu sistemele de operare mai vechi. Cei care sperau să mai instaleze Winamp 5.9 pe un computer echipat cu Windows XP sau Vista, nu vor putea face asta. Noul Winamp necesită minimum Windows 7 SP1 pentru a putea fi instalat. Cei cu sisteme mai vechi vor trebui să rămână pe Winamp 5.8, versiunea lansată în 2018.

În planurile echipei care a lansat Winamp 5.9 sunt implementarea de suport oficial pentru noi formate audio moderne, care nu existau pe vremea când Winamp încă era relevant. De asemenea, echipa dorește să aducă suport pentru servicii de streaming direct în Winamp, putând asculta muzica de pe Spotify sau alte servicii direct în clasica aplicație. Mai mult, sunt în plan vizualizatoare noi, care reacționează la muzică în timpul redării.

Este important de menționat că noul Winamp 5.9 este de fapt un soi de beta avansat, nu o versiune 100% finală. Software-ul a fost publicat pentru download pe forumurile Winamp în variantă „RC1 Build 9999”, sugerând astfel că este o versiune „aproape” finală. Cel mai probabil, Winamp 6 va fi varianta care va fi oficial disponibilă pentru download atunci când totul va fi finisat.

sursa: Winamp Forum

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult