Facebook permite acum publicarea de fotografii 3D, exclusiv pe iPhone

12.10.2018
Facebook permite acum publicarea de fotografii 3D, exclusiv pe iPhone

Utilizatorii de iPhone vor putea publica de acum un nou tip de conţinut pe Facebook: fotografii 3D. Acestea nu sunt tocmai fotografii realizate cu o cameră 3D şi nici nu necesită un ecran 3D sau ochelari speciali pentru vizualizare, ci sunt realizate folosind imagini realizate în modul portret şi algoritmi AI pentru a crea senzaţia de adâncime în imagini.

Noile fotografii pot fi puţin mişcate, atât pe computer cu ajutorul cursorului mouse-ului, cât şi pe smartphone-uri prin mişcarea dispozitivului, iar efectul pare să fie destul de convingător, în ciuda faptului că resultatul este realizat dintr-o fotografie 2D.

De fapt, adevărul este undeva la mijloc, întrucât nu toate iPhone-urile vor putea să publice asemenea fotografii, iar momentan suportul pentru Android nu a fost confirmat. Singurele dispozitive care pot capta astfel de imagini sunt modelele Apple cu două camere, adică iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X şi noile modele iPhone XS şi XS Max.

Cei care realizează fotografii în mod portret, vor putea astfel să le publice drept 3D Photo din aplicaţia de mobil, iar Facebook înlăturează efectul de blur şi crează două planuri de adâncime. Anumite elemente din fotografie sunt apoi automat transformate în obiecte 3D simple pentru a accentua senzaţia de spaţialitate.

Fotografiile 3D pot fi văzute pe mai multe dispozitive, inclusiv pe cele care nu au suport pentru a publica aşa ceva, cât şi pe headset-uri de realitate virtuală precum Oculus Rift şi Oculus go prin Oculus Browser sau Firefox.

Funcţia este momentan disponibilă pentru un număr limitat de utilizatori, urmând ca aceasta să fie activată pentr toţi cei care au un cont de Facebook în următoarele câteva zile sau săptămâni. Cu siguranţă, Facebook lucrează şi la o versiune pentru Android, însă fiind vorba despre diverse moduri în care sunt realizate fotografiile de tip „portret”, suportul va veni cu siguranţă pe rând, în funcţie de brand. Având în vedere că cele mai populare două branduri de pe piaţă sunt Samsung şi Huawei, acestea ar putea fi primele telefoane capabile de 3D Photo pe Facebook, după iPhone.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult