Google încearcă să blocheze instalarea AnTuTu pe telefoanele Android. Spune că aplicația spionează

07.07.2020
Google încearcă să blocheze instalarea AnTuTu pe telefoanele Android. Spune că aplicația spionează

Scriam în urmă cu doar câteva luni că Google a șters complet AnTuTu din Google Play Store. Între timp, pentru testele de telefoane am folosit în continuare aplicația, dar descărcată în mod neoficial de pe site-ul AnTuTu. Se pare însă că acum Google încearcă să împiedice și instalarea din alte surse a aplicației pentru Android. Atunci când dorești să instalezi AnTuTu, sistemul Google Play Protect te avertizează că această aplicație poate să colecteze date despre utilizator.

Sistemul Google Play Protect împiedică instalarea aplicației Antutu pe telefoane

În general, astfel de avertismente apar pe Android doar în cazul aplicațiilor de tip spyware. AnTuTu este un adevărat standard pe pentru testarea smartphone-urilor. Clasamentele sale lunare dezvăluie care sunt cele mai puternice smartphone-uri de pe piață, iar rezultatele testelor sunt luate în seamă de mulți utilizatori și profesioniști din domeniu.

Totuși, Google pare să aibă motive destul de bune pentru a marca această aplicație drept „periculoasă”. În general, sistemul Play Protect rămâne în fundal și nu îl vedem foarte des la suprafață. Poți instala cam orice tip de fișier APK pe Android din diverse surse neoficiale fără ca aceasta să apară. Totuși, în cazul AnTuTu, Google ține în mod special să le spună utilizatorilor că pot fi urmăriți prin intermediul acestei aplicații.

Ba chiar și pagina de download de pe site-ul AnTuTu este marcată în Chrome drept „periculoasă”. Cei care au încercat să acceseze diferite site-uri periculoase au mai întâlnit acel ecran cu fundal roșu care te avertizează de pericol. Același lucru apare și în cazul paginii AnTuTu. Desigur, poți opta să continui navigarea pe site.

Instalarea este în continuare posibilă

Din fericire, asta nu va împiedica foarte mulți utilizatori să își testeze telefoanele cu aplicația de testare din China. AnTuTu poate fi în continuare descărcat și instalat. Atunci când apare mesajul „Blocat de Play Protect”, dacă ești puțin atent, vei vedea că butonul mare și evident este „OK”, cel care închide această căsuță de dialog și care oprește instalarea. Dar fix lângă el este și butonul „Instalează oricum”, care ignoră avertismentele Google și continuă instalarea.

Curios este însă faptul că acest mesaj apare doar la instalarea aplicației principale AnTuTu. Aplicația 3DBench, cea care testează de fapt componenta 3D a cipurilor de mobil, nu este afectată de acest mesaj.

Se pare că Google Play Protect marchează drept periculoasă doar cea mai recentă variantă a aplicației AnTuTu, nu și pe cele mai vechi, pe care le poți încă descărca de pe diverse magazine de aplicații neoficiale.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult