Google începe să blocheze instalarea GApps pe dispozitive Android necertificate

Google începe să blocheze instalarea GApps pe dispozitive Android necertificate

Amatorii de telefoane ieftine cu Android, achiziţionate din ofertele magazinelor asiatice fără pachetul standard de aplicaţii Google preinstalat de producător, ar putea întâmpina surprize neplăcute la încercarea de MOD-are a dispozitivelor pentru instalarea de aplicaţii din magazinul Google Play.

Oficial, Google a decis şi până acum care dintre dispozitivele cu sistem Android au acces la pachetul complet de servicii şi aplicaţii Android, incluzând accesul la magazinul Play Store şi Google Play Services. Neoficial, cei care achiziţionau dispozitive necertificate puteau instala pe propria răspundere ROM-uri Android modificate, care includ setul complet de aplicaţii Google (GApps). Ce-i drept, Google a permis cu bună ştiinţă includerea acestor componente în ROM-uri Android neoficiale, în ideea de a încuraja comunitatea de dezvoltatori. Problema este că tot mai mulţi fabricanţi au ajuns să ignore cu totul procesul de certificare a dispozitivelor impus de Google, încurajând în schimb instalarea ulterioară a aplicaţiilor Google care nu pot fi livrate din fabrică.

Potrivit informaţiilor apărute pe forumul XDA Developers, această poartă lăsată dezvoltatorilor va fi lăsată deschisă, dar cu unele restricţii importante, Google Play Services urmând să refuze funcţionarea cu build-uri Android compilate după data de 16 martie 2018, autentificarea în contul Google şi accesul în Play Store fiind împiedicate. Totuşi, situaţia nu este una fără ieşire, utilizatorii având posibilitatea să parcurgă un proces de înregistrare manuală a dispozitivelor, pentru a fi exceptaţi de pe lista neagră.

Rămâne de văzut în ce măsură va afecta această schimbare dispozitivele Android certificate, dar modificate între timp prin deblocarea bootloader-ului şi aplicarea procedeului de ROOT.

Cert este că fiecărui cont Google îi pot fi asociate până la 100 id-uri de dispozitive Android, spre a fi exceptate de la verificarea certificării CTS. Mai degrabă, măsura verificării suplimentare are doar rolul de a complica procesul de instalare a aplicaţiilor Google de către utilizatori neiniţiaţi, altfel mult prea simplu pentru dispozitivele necertificate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult