Google Photos oferă stocare nelimitată de fotografii la calitate originală pe iPhone, dar nu şi pe Pixel 4

18.10.2019
Google Photos oferă stocare nelimitată de fotografii la calitate originală pe iPhone, dar nu şi pe Pixel 4

Google nu va mai oferi stocare nelimitată de fotografii şi clipuri video pe Google Photos la calitate originală pentru utilizatorii de Pixel 4, însă s-ar putea să ofere acest lucru pentru utilizatorii de iPhone. Fără să vrea, Google permite celor care folosesc Google Photos pentru backup-ul fotografiilor pe iOS posibilitatea de a stoca toate fotografiile la calitate originală, fără să le convertească la un format mai slab calitativ.

De câţiva ani deja, Apple permite înregistrarea fotografiilor şi clipurilor video în formate mai noi, numite formate „eficiente”. Fotografiile sunt comprimate folosind standardul HEIC/HEIF, care ocupă semnificativ mai puţin spaţiu decât formatul JPEG standard, însă ocupă mult mai puţin spaţiu. Astfel, fotografiile de pe iPhone, atunci când sunt urcate pe Google Photos, nu mai primesc o reconversie la formatul JPEG, întrucât sunt deja mai mici, iar reconversia le-ar face mai mari, încărcând serverele cu mai multe date pentru acelaşi rezultat.

În timp ce funcţia de stocare nelimitată la calitate maximă (pentru o perioadă de câţiva ani) era o funcţie exclusivă telefoanelor Pixel 1, 2 şi 3 pe Google Photos, în cazul Pixel 4, Google s-a răzgândit. Întrucât fotografiile de pe Pixel sunt comprimate folosind un standard JPEG mai vechi, fără opţiunea HEIC, toate fotografiile de pe Pixel 4 sunt reconvertite la un format mai eficiet, scăzând astfel calitatea.

Totuşi, clipurile de pe iPhone, în ciuda faptului că sunt de asemenea compatibile cu codec-uri mai noi, precum H.265, mult mai eficient şi mai mic decât acelaşi lucru în format H.264, Google Photos va micşora acele fişiere. Motivul este faptul că rezoluţia trebuie să fie obligatoriu 1080p şi codecul H.264 pentru a fi compatibile cu albumele Google Photos.

De altfel, nici dispozitivele Google mai vechi nu vor mai avea la dispoziţie spaţiu limitat pentru fotografii şi clipuri video. În timp ce utilizatorii de Pixel 1 vor avea spaţiu nelimitat „lifetime” (adică atât timp cât folosesc telefonul), cei care au Pixel 2 sau 3 vor fi scoşi din acest program începând cu anul 2021.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult