Începând cu Android 11, Google va restricționa folosirea aplicațiilor pentru camera foto

19.08.2020
Începând cu Android 11, Google va restricționa folosirea aplicațiilor pentru camera foto

Descoperite în codul unei versiuni de testare Android 11, noile restricții vin să oprească abuzurile comise de unii dezvoltatori care accesează pe ascuns funcțiile camerei foto, sau folosesc scheme de tip beauty camera pentru a infecta dispozitivele utilizatorilor.

Foarte răspândite în magazinul Play Store, aplicațiile de slabă calitate care își atrag utilizatori oferind diverse efecte de imagine aplicate prin intermediul camerei foto, au devenit o reală problemă pentru Google, multe dintre acestea fiind nimic altceva decât cărăuși pentru descărcarea și instalarea altor aplicații nedorite.

Android 11 va restricționa folosirea aplicațiilor pentru camera foto

Schimbarea în sine este simplă și ar putea trece complet neobservată pentru cei care nu folosesc altceva decât aplicația de captură preinstalată pe telefonul mobil. Însă pentru cei care preferă soluții de captură mai sofisticate, precum aplicația gratuită OpenCamera, implicațiile sunt destul de grave. Practic, în noua formă, aplicații de captură create de terți mai pot funcționa doar ca simple skin-uri pentru aplicația de captură proprie telefonului. Asta înseamnă că problemele unei soluții de captură slabe calitativ, cum sunt cele livrate pe multe telefoane low-cost, nu mai pot fi ocolite prin simpla instalare a unei aplicații de Android.

În prezent, utilizatorii pot descărca și chiar seta o aplicație implicită separată de cea a telefonului. Dacă o aplicație terță solicită acces la o cameră foto, Android prezintă o listă de aplicații secundare care pot fi utilizate. Dar începând cu Android 11 această selecție nu va mai fi posibilă, Android propunând aplicația standard a telefonului mobil și nimic altceva.

Anumite telefoane cu Android 11, excluse de pe lista dispozitivelor compatibile

Aplicația de captură, atunci când este accesată din interfața altor aplicații de Android, este de cele mai multe ori prezentată într-o interfață cu funcții de bază. Acest lucru face dificil să distingi dacă ai în față o aplicație dedicată, sau funcționalitatea este împrumută de la o altă aplicație. Așadar, este probabil ca utilizatorii să dea vina pe aplicație pentru probleme generate de soluția de captură a propriului telefon, punând dezvoltatorii în situația de exclude anumite telefoane cu Android 11 de pe lista dispozitivelor compatibile.

Pentru clarificare, o aplicație pentru editare foto nu are nevoie să includă o soluție dedicată pentru captură, ecosistemul Android oferind acces la orice aplicații de captură sunt deja instalate de utilizator. Așadar, restricțiile pregătite de Google vizează exclusiv aplicații care accesează

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult