phyre, portofelul electronic care a cucerit peste 12.000 de români

25.03.2019
phyre, portofelul electronic care a cucerit peste 12.000 de români

Portofelul electronic phyre, lansat la noi în ţară la finalul anului trecut, a ajuns să fie folosit de peste 12.000 de români, ceea ce arată că piaţa noastră este interesată de alternative la serviciile financiare oferite de către bănci. Am vrut să vedem şi noi ce oferă portofelul digital creat de start-up-ul fintech phyre România, iar accesul la serviciu este foarte uşor, fiind necesară doar descărcarea din AppStore sau Google Play Store a aplicaţiei.

Cea mai utilă funcţie a serviciilor phyre este că ne permite să facem plăţi cu telefonul oriunde în lume, la orice POS contactless. Pentru a putea plăti cu telefonul mobil este necesară parcurgerea câtorva paşi simpli.

În primul rând, trebuie descărcată aplicaţia. Aceasta este gratuită şi se descarcă în doar câteva secunde, fiind compatibilă pe orice tip de smartphone, fie că este cu Android sau cu iOS. Odată descărcată, este necesară înscrierea unui cont, iar apoi acesta trebuie aliment cu bani de pe un card de debit sau de credit. În cele din urmă utilizatorul îşi poate crea instant şi gratuit un card virtual Mastercard (portofelul digital phyre a fost dezvoltat în colaborare cu Mastercard). Tot în zona cardurilor de plăţi poate fi comandat şi un card fizic Mastercard, ideal pentru retrageri de bani de la ATM sau pentru cumpărături din magazine fără POS-uri contactless.

Alimentarea cu bani se face instant dintr-un cont bancar, iar limita minimă de alimentare este de 20 de lei. Tranzacţia de alimentare nu percepe comision, indiferent de banca care a emis cardul. Câmpul din aplicaţie dedicat plăţilor permite şi trimiterea de bani către contactele din agendă care folosesc phyre, dar oferă şi o capabilitate foarte utilă pentru cei care fac cumpărături des din diverse magazine.

După alimentarea cu bani a portofelului digital, phyre permite realizarea de plăţi cu telefonul, atât vreme cât acesta este echipat cu tehnologia NFC. Pentru plată, este necesară apăsarea butonului dedicat din aplicaţie şi autentificarea cu un cod PIN din patru cifre (ales la instalarea aplicaţiei) sau cu amprenta. Apropierea telefonului de POS-ul contactless face acelaşi lucru precum un card contactless normal. Momentan, plata prin NFC cu telefonul mobil prin intermediul phyre este disponibilă doar pe platforma Android. Până când Apple Pay se va lansa pe piaţa românească, plăţile NFC la POS cu dispozitive iPhone nu vor fi posibile din cauza limitărilor impuse de Apple.

Vorbeam anterior despre cei care fac cumpărături des în magazine retail, phyre oferind o funcţie dedicată lor. Este vorba despre cardurile de fidelizare ale magainelor, pe care trebuie de obicei să le porţi în portofel. Ei bine, phyre are o bază de date pentru carduri de loialitate de la multe magazine din România, însă orice alt card poate fi scanat şi introdus în aplicaţie rapid. Poţi stoca un număr nelimitat de astfel de carduri în portofelul digital al aplicaţiei.

Phyre a introdus şi o altă capabilitate foarte interesantă în cadrul aplicaţiei: consultarea catalogului de online produse al multor magazine din ţară. Altex, Ikea, Cora, Mega Image, Profi şi Kaufland sunt câteva dintre numele pe care le putem aminti. Primul lanţ de magazine care colaborează cu phyre încă de la lansarea portofelului digital în România este Altex. Astfel, toţi clienţii Altex care doresc să-şi cumpere electronice şi electrocasnice noi pot să plătească în magazine cu telefoanele, atâta vreme cât au aplicaţia phyre instalată pe telefoanele lor. phyre România îşi doreşte să extindă parteneriatul cu Altex şi vrea să dezvolte cât mai multe astfel de colaborări cu diverse companii.

Ultima zonă din aplicaţie care este cea cu detalii despre cont, unde găsim şi o adresă de contact pentru suport, precum şi mai multe informaţii despre limitele de tranzacţionare şi tarife.

De ce este sigur să utilizezi aplicaţia phyre?

phyre se laudă cu un sistem de plată foarte sigur pentru utilizatori. Sistemul se bazează pe tehnologia Mastercard Digital Enablement Service (MDES), dezvoltată de Mastercard. Tehnologia MDES utilizată de portofelul digital pentru plata cu telefonul mobil alocă fiecărui smartphone pe care este instalată aplicaţia un număr alternativ, numit „token”. Tokenul ne permite să facem tranzacţii online sigure prin intermediul phyre. Tokenul ţine locul celor 16 cifre prezente pe un card bancar fizic, astfel că datele utilizatorilor sunt protejate, iar tranzacţiile se efectuează în siguranţă. Pentru un plus de securitate la utilizare, putem să blocăm cardurile pe orice perioadă de timp şi să le deblocăm doar când avem nevoie de ele să facem tranzacţii online. Oricum, în zona din aplicaţie dedicată plăţilor avem acces la întregul istoric al tranzacţiilor efectuate.

Ce planuri are phyre România cu aplicaţia?

Până în prezent, românii care şi-au descărcat şi instalat pe telefoanele lor aplicaţia phyre şi-au alimentat portofelele virtuale cu peste 100.000 de euro. Reprezentanţii phyre România îşi doresc ca până la finalul lui 2019 să le ofere utilizatorilor din ţara noastră noi funcţionalităţi la folosirea portofelelor digitale, cum ar fi un serviciu de cashback. Serviciul de cashback le va permite utilizatorilor să primească înapoi nişte bani pentru plăţile făcute la unii comercianţi. Tot până la sfârşitul lui 2019, phyre România estimează că va depăşi 100.000 de utilizatori. În prezent, pe cele trei pieţe pe care este disponibilă aplicaţia – Marea Britanie, Bulgaria şi România – phyre are aproximativ 80.000 de utilizatori. 

Descarcă şi tu aplicaţia phyre, introdu codul promo GO4IT până la sfârşitul lunii martie şi vei primi pe loc un bonus de 10 lei!

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult