Telegram, disponibil din nou în Rusia după doi ani de la blocarea aplicației

19.06.2020
Telegram, disponibil din nou în Rusia după doi ani de la blocarea aplicației

Aplicația de chat securizată Telegram a fost blocată în Rusia încă din 2018. Această decizie a autorităților rusești nu a reușit să împiedice utilizatorii să folosească aplicația, însă a încetinit semnificativ viteza serviciului. Motivul pentru care aplicația de origine rusească a fost blocată chiar de guvernul rus a fost refuzul de a oferi cheile de criptare care asigură securizarea datelor pe platformă. Se pare însă că autoritățile și Telegram au ajuns la o înțelegere.

Roscomnadzor, autoritatea care reglementează domeniul de telecomunicații din Rusia, anunța în 2018 că sunt necesare cheile de criptare Telegram pentru a putea combate terorismul și pedofilia care pot avea loc pe platformă. Telegram a refuzat vehement acest lucru. Totuși, la mai bine de doi ani de la decizia de a bloca Telegram, autoritățile din Rusia par să fi găsit o soluție care nu necesită compromiterea securității datelor.

Se pare că Telegram va lucra cu Roscomnadzor pentru a combate terorismul și extremismul, pefofilia și traficul de droguri. Fondatorul Telegram, Pavel Durov, spune că noile măsuri pe care le va lua nu vor afecta siguranța utilizatorilor și nu va compromite datele și intimitatea lor. Astfel, cel puțin la nivel declarativ, autoritățile din Rusia nu vor putea accesa conversațiile private ale utilizatorilor.

Fondatorul Telegram spune că datele utilizatorilor din Rusia sunt în siguranță

De acum înainte, utilizatorii vor putea descărca Telegram din surse oficiale, precum App Store și Google Play Store. În același timp, rețeaua ar trebui să fie mult mai rapidă acum pentru utilizatorii din Rusia.

Iată declarația oficială referitoare la această situație publicată de Durov pe canalul său de Telegram:

„Vești bune – Roscomnadzor a deblocat în mod oficial Telegram în Rusia. Felicit utilizatorii de Telegram din Rusia pentru această schimbare pozitivă și sper că va fi de durată.

Ce se va schimba în practică după deblocare? Stabilitatea și viteza aplicațiilor de mobil Telegram vor fi îmbunătățite în Rusia. Link-urile web către canale de Telegram și alte servicii vor putea fi acum accesate fără VPN, lucru care va duce la o creștere a participanților pe căsuțele de chat și pe diverse canale dedicate. În același timp, nu vor apărea schimbări la nivel de securitate a datelor personale – dreptul la confidențialitate și confidențialitatea corespondenței personale rămâne un principiu fundamental al Telegram în toate țările.

Cred că deblocarea va fi un semnal bun pentru antreprenorii și investitorii din domeniul IT. Acțiuni similare ale autorităților rusești în această direcție și în altele inspiră optimism. Sper că acest trend pozitiv va fi menținut și că Rusia va permite atingerea potențialului său în sfera digitală.

Mulțumesc tuturor cetățenilor ruși care au continuat să folosească Telegram în ultimii doi ani. Încrederea și susținerea voastră au inspirat echipa în tot acest timp. Sunt sigur că acest suport a fost unul dintre motivele pentru decizia de astăzi.”

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult