Un nou studiu evidenţiază peste 2000 de aplicaţii periculoase în magazinul Google Play, unele foarte cunoscute

25.06.2019
Un nou studiu evidenţiază peste 2000 de aplicaţii periculoase în magazinul Google Play, unele foarte cunoscute

Potrivit unei analize întinse pe durata a doi ani, nu mai puţin de 2040 aplicaţii din magazinul Google Play sunt periculoase pentru utilizatori într-un fel sau altul. Unele solicită mai multe permisiuni de acces asupra dispozitivului decât au nevoie pentru a funcţiona, iar altele includ funcţii ascunse care după ceva timp infiltrează componente malware pe dispozitivele utilizatorilor.

Studiul întreprins de Universitatea din Sydney şi grupul Data61 din cadrul CSIRO a vizat aproximativ 1 milion de aplicaţii din magazinul Google Play. Analiza a scos la iveală un număr foarte mare de aşa numite Fake Apps, aplicaţii clonate după alte aplicaţii originale gratuite, cu scopul de a genera venituri prin afişarea de reclame, atragerea utilizatorilor în achiziţionarea unor servicii contracost, sau vânzarea cât mai multor informaţii colectate despre aceştia. Un exemplu de notorietate este aplicaţia Hill Climb Racing sau Temple Run, suspicioasă prin numărul excesiv de permisiuni solicitate pentru acces la date de pe dispozitivele mobile.

Mult prea numeroase pentru a fi verificate manual, cele aproximativ 1 milion de aplicaţii inspectate au fost disecate cu ajutorul sistemelor de inteligenţă artificială, algoritmii folosiţi căutând asemănări prin descrieri text şi elemente grafice care se regăsesc în alte aproximativ 10000 de aplicaţii foarte populare, create de către dezvoltatori recunoscuţi. Dintre acestea, un număr de 49608 aplicaţii au fost identificate ca şi posibile ameninţări.

Folosind programul de scanare antivirus VirusTotal, 7246 dintre aplicaţiile suspecte au fost identificate drept malware şi 2040 au fost catalogate drept aplicaţii false, cu risc foarte mare pentru siguranţa dispozitivelor pe care sunt instalate. Dintre aplicaţiile analizate, 1565 au solicitat cel puţin 5 tipuri de permisiuni pentru acces la date sensibile şi 1407 aplicaţii conţineau elemente adware livrate de terţi.

În propria apărare, Google declară că verificarea mai amănunţită a crescut proporţia de aplicaţii respinse din Play Store la peste 55% în ultimul an. Totodată, numărul de aplicaţii suspendate din catalogul Play Store a crescut cu 66%, comparat anului anterior. Aplicaţiile riscante evidenţiate în magazinul Google Play au fost între timp eliminate de Google, dar este de aşteptat ca dezvoltatorii acestora să se replieze, găsind noi modalităţi pentru popularea magazinului Play Store cu noi aplicaţii de calitate îndoielnică.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult