Vkontakte și alte aplicații rusești se întorc pe iPhone

19.10.2022
Vkontakte și alte aplicații rusești se întorc pe iPhone

După ce a eliminat Vkontakte și alte aplicații conexe ale rețelei de socializare de origine rusă din cauza unor noi sancțiuni impuse de Marea Britanie asupra Rusiei, Apple pare să se fi răzgândit. Astfel, după trei săptămâni de absență, „Facebook-ul rusesc”, Mail.ru și alte aplicații „înrudite” se întorc pe magazinul de aplicații pentru iPhone-uri, fără ca Apple să ofere explicații elaborate pentru eliminarea sau reinstaurarea lor.

Apple a reintrodus Vkontakte pe App Store

La momentul la care aplicațiile au dispărut, reprezentanții Apple au spus că „aceste aplicații sunt distribuite de dezvoltatori deținuți majoritar sau controlați majoritar de una sau mai multe entități sancționate de guvernul UK”. Nu au fost oferite însă nume de companii sau de persoane care ar fi sancționate, care ar duce la blocarea acestor aplicații de pe telefoanele Apple.

Acum însă, aplicațiile au apărut din nou pe App Store și Apple nu a oferit prea multe explicații. Benjamin Ismail, directorul proiectului Apple Censorship a reacționat la această situație pentru The Guardian:

„Singurul lucru de care suntem sigur este că, din nou, Apple implementează politicile App Store cu opacitate totală, crezând că nu va fi trasă la răspundere pentru acțiunile sale. Deși suntem bucuroși să vedem aceste aplicații restaurate, întrucât anumiți activiști și membri ai organizațiilor ai societății civile le foloseau în continuare atunci când au fost eliminate, condamnăm Apple pentru felul imprevizibil și non-transparent de a administra App Store”

Utilizatorii de Vkontakte și ai celorlalte aplicații rusești care nu mai erau disponibile pe iPhone puteau să le folosească în continuare pe dispozitivele lor, dacă le aveau deja instalate. Ce nu puteau face însă este să le instaleze din nou, să le actualizeze și să le transfere pe un nou dispozitiv, în cazul în care treceau la un alt iPhone.

sursa: The Guardian

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult