Apple Car ar putea intra în fabricație din 2024, echipat cu acumulatori „next level”

22.12.2020
Apple Car ar putea intra în fabricație din 2024, echipat cu acumulatori
foto: youtube

Apple ar putea deveni și producător auto începând cu anul 2024, primul Apple Car fiind un model cu propulsie electrică alimentat de acumulatori „next level”.

Pornit încă din anul 2014 sub numele Project Titan, planul Apple de a lansa un nou concept de vehicul este deja la un stadiu avansat, compania americană alocând resurse uriașe pentru dezvoltarea suportului hardware și software.

Obiectivul Apple de a construi un vehicul personal pentru piața de masă contrastează cu ambițiile unor rivali precum Waymo, de la Alphabet Inc, care a construit robo-taxiuri fără șofer pentru transport de pasageri.

apple car
foto: youtube

Un element esențial pentru strategia Apple este un nou design care ar putea reduce „radical” costul bateriilor, mărind totodată autonomia vehiculului. Însă nu sunt omise nici tehnologiile pentru condus autonom, Apple dezvoltând propria platformă hardware/software.

Chiar și pentru Apple, o companie cu buzunare adânci care livrează sute de milioane de produse electronice în fiecare an, asamblate cu piese din întreaga lume, fabricarea unei mașini electrice ridică obstacole uriașe pe partea lanțului de aprovizionare. Spre exemplu, în ciuda succesului afișat pe canalele media, Tesla a avut nevoie de 17 pentru aducerea business-ului la un nivel profitabil.

În ce privește acumulatorul, un posibil candidat ar fi tehnologia lithium iron phosphate (LFP). Comparat soluțiilor Li-ion convenționale, acumulatorii LFP au o densitate de înmagazinare a energiei ceva mai redusă, dar sunt siguri de folosit și nu conțin cobalt, o materie primă tot mai dificil de obținut și cu impact negativ asupra mediului înconjurător. Totodată, tehnologiile Apple ar putea scădea în mod „radical” costul bateriilor, potrivit unor surse apropiate companiei.

Apple Car ar putea avea, de asemenea, senzori LiDAR pentru orientare în modul de condus autonom, similar cu cele mai recente modele de iPhone și iPad. Se pare că Apple lucrează cu parteneri externi pentru „elemente ale sistemului”, inclusiv senzorii LiDAR.

Rămâne de văzut cine va asambla prima mașină Apple, așteptările fiind ca gigantul american să alegă un partener cu experiență în domeniul auto. O altă variantă este ca Apple să livreze doar tehnologiile sale unui producător tradițional de automobile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult