Avioanele cu propulsie electrică sunt acum realitate, o companie din SUA reușind primul zbor comercial

22.08.2022
Avioanele cu propulsie electrică sunt acum realitate, o companie din SUA reușind primul zbor comercial

Avioanele experimentale cu propulsie electrică nu sunt ceva nou, un astfel de exemplar fiind prăbuşit în chiar în timp în ce oferea zboruri demonstrative unor politicieni din Norvegia, descurajând adoptarea acestei tehnologii pentru zboruri comerciale europene.

Totuși, chiar dacă modelul experimental Alpha Electro G2, deţinut de compania de stat Avinor s-a prăbuşit într-un lac împreună cu doi membrii ai guvernului norvegian, incidentul produs în anul 2019 nu a descurajat restul competiției. Trei ani mai târziu, o companie americană numită Harbour Air reușește împotrivă cu prototipul De Havilland Beaver să demonstreze viabilitatea avioanelor cu propulsie electrică, măcar pentru curse pe distanță scurtă.

În cazul de față este vorba de o cursă cu durată de numai 24 minute, acoperind o distanță de 72 km între aeroporturile Fraser River și Patricia Bay de lângă orașul Vancouver. Potrivit declarațiilor oferite de piloți, zborul a fost realizat fără emoții în ce privește autonomia bateriei:

„Sunt încântat să raportez că acest zbor istoric pe ePlane a decurs exact așa cum era planificat”, a declarat Kory Paul, vicepreședintele pentru operațiuni de zbor al Harbour Air și unul dintre piloții de testare ai companiei. „Echipa noastră, precum și echipa de la magniX și Transport Canada monitorizează îndeaproape performanța aeronavei, iar zborul de astăzi a dovedit și mai mult siguranța și fiabilitatea a ceea ce am construit.”

Harbour Air este cea mai mare companie aeriană cu flotă de hidroavioane din America de Nord și pretinde că transportă aproximativ o jumătate de milion de pasageri cu 30.000 de zboruri comerciale în fiecare an. În 2019, compania s-a angajat să devină primul operator aerian din lume cu flotă de avioane complet electrificată, o viziune îndrăzneață care presupune modernizarea flotei sale de hidroavioane cu șase locuri instalând sisteme de propulsie electrică.

Dacă proiectul demarat în SUA se dovedește a fi un succes, este de așteptat ca zborurile cu ePlane intre și în oferta altor companii aeriene, inclusiv din Europa, oferind o soluție mai puțin costisitoare și nepoluantă, mai ales pentru deplasările de distanțe scurte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult