Calitate şi cantitate: Audi de 1000W

10.11.2006
Calitate şi cantitate: Audi de 1000W
Calitate garantată

Precum am spus, sistemul conţine un total de 14 boxe. In partea frontală avem o boxă centrală de putere mare precum şi două tweetere mobile. Acestea ies din interiorul planşei de bord in momentul în care Advanced Sound System este activat, şi asigură un sunet circular de înaltă calitate, care este perceput la fel în orice punct al vehicolului. Astfel, se obţine un sunet natural şi clar, eliminându-se dezavantajele tweeter-elor clasice de formă conică, care realizau o distribuţie a sunetului neuniformă. În momentul în care sistemul este închis, cele două corpuri acustice se retrag cuminţi la locul lor.

Tweetere

Panourile uşilor din faţă adăpostesc fiecare câte un difuzor de 90 mm pentru sunetele medii şi unul de 140 mm pentru cele joase. Şi uşile din spate conţin tot câte două boxe: tweeter de 25 mm pentru sunete înalte şi difuzor de 133 mm pentru medii si joase. În panoul din spate tronează impozantul subwoofer de 200 mm si 250W, precum şi două boxe mai mici, de 90 mm, amplasate în colţuri.

Deşi conceptul acestui sistem de sunet a fost prezentat încă din anul 2000, abia la Salonul auto de la Frankfurt din 2005 el a fost pus în practică pe un autovehicul. Intrarea sa pe piaţă s-a produs la începutul lui 2006 şi rezultatul a fost uimitor: peste 3000 de clienţi Audi A8 au optat pentru varianta echipată cu B&O Advanced Sound System in mai puţin de un an. Drept urmare, Audi a echipat cu acest sistem modelul mai sportiv S8, făcând ca în prezent una din cinci maşini din seria de lux a constructorului de la Ingolstadt, care iese de pe linia de producţie, să poarte semnătura audio a danezilor.

Bang&Olufsen Advanced Audio System

Pentru viitor, Audi şi Bang & Olufsen au în dezvoltare sisteme audio de vârf şi pentru modelele mai mici A6 şi A4. Până atunci însă nu ne rămâne decât să ne înscriem pe lista de aşteptare a A8-ului, sau cel puţin să visăm la asta…

Un sistem exclusiv pentru o maşină de lux

Audi este, se ştie, o firmă de prestigiu pe piaţa producţiei de automobile de lux. De aceea germanii s-au gândit să vină şi în întâmpinarea aşteptărilor celor mai pretenţioşi audiofili din lume, introducând un sistem audio cu adevărat excepţional pe modelul lor de vârf, A8, produs de danezii de la Bang & Olufsen, ce poartă numele Advanced Sound System.

Audi A8

Poate credeţi că am exagerat folosind calificativul "excepţional". Ei bine, judecaţi şi singuri cum altfel am putea numi un sistem compus din nu mai puţin de 14 difuzoare, ce însumează o putere totală de peste 1000W RMS. Dar nu e vorba doar de cantitate, calitatea audiţiei fiind deplină în orice punct al interiorului maşinii, tehnicienii danezi adaptând perfect sistemul condiţiilor existente în interiorul unui autovehicul. Astfel, putem spune ca avem o calitate a sunetului care atinge sau chiar depaseste nivelul sistemelor audio high-end pentru locuinte.

Bang&Olufsen

Nici un aspect al B&O Advanced Sound System nu a fost lăsat netratat, acordându-se o atenţie sporită atât tehnicii utilizate cât şi aspectului. Calitatea acustică este rezultatul tehnologiilor de ultimă oră utilizate, cum ar fi Acoustic Lens Technolgy (dezvoltată de B&O), ce asigură distribuţia echilibrată a sunetului pe orizontală în orice punct al interiorului autovehicolului, sau ICEPower Technology, parte importantă a sistemului de amplificare. Acesta din urmă este controlat de unitatea DSP (Digital Signal Processing), un procesor de sunet foarte avansat, pe 14 canale, care controlează fiecare boxă în mod individual şi este capabil să adapteze calitatea sunetului în funcţie de condiţiile de zgomot exterior şi de viteza maşinii. Toate acestea pentru a obţine audiţia perfectă…

Distribuţia sunetului

Incintele boxelor sunt realizate din acelaşi material care este folosit şi la construcţia caroseriei, aluminiul anodizat, în interiorul lor existând câte un difuzor activ, fiecare cu propriul său amplificator. Astfel se permite un control amănunţit al sunetului redat de fiecare boxă în parte şi determinarea rolului său exact în conceptul totului unitar final. Folosindu-se aceste incinte închise, calitatea sunetului emis de fiecare boxă este independent de condiţiile externe, şi de asemenea nivelul de zgomot emis în afara maşinii este foarte mic. Grilele au un design aparte, pe ele tronând la loc de cinste numele Bang & Olufsen, şi se integrează perfect în linia generală a interiorului luxos al Audi-ului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News