Cât de multe informații colectează autoturismele moderne prevăzute cu Media Nav?

29.12.2020
Cât de multe informații colectează autoturismele moderne prevăzute cu Media Nav?

Când ne gândim la confidențialitate și cine poate accesa datele noastre de localizare, suspectul de serviciu este telefonul din buzunar, PC-ul de acasă și mai puțin mașina cu Media Nav care ne transportă de fapt în deplasările zilnice.

Potrivit investigațiilor făcute de reporterii NBC News, autoturismele prevăzute cu sisteme de navigație conectate la internet colectează mult mai multe informații decât ne-am imagina. Datele înregistrate de autoturismele moderne au fost folosite deja pentru rezolvarea unor infracțiuni, în scop de spionaj și chiar pentru hărțuirea proprietarilor.

În funcție de cât de nouă este și capabilitățile prevăzute, autoturismul poate colecta și transmite la distanță date despre locația ta, când ai deschis ușile și chiar mostre cu vocea ta. Reporterii NBC au dat exemplul lui Joshua Wessel, un bărbat care a fost acuzat de crimă, deoarece camionul victimei are o înregistrare a vocii sale în momentul uciderii. Raportul se referă și la o companie numită Berla Corp., care a construit o afacere din extragerea acestor date în numele poliției.

În linii mari, este greu să garantezi orice fel de protecție a datelor, pur și simplu pentru că mașinile colectează atât de multe date sensibile. Software-ul Berla se mândrește cu capacitatea de a citi ID-urile unice ale dispozitivelor Bluetooth și Wi-Fi care se conectaseră la sistemul de infotainment al unei mașini, precum și jurnale de apeluri, contacte și mesaje text. Însă datele despre infotainment nu sunt singurele colectate. „Clienții” companiei pot obține și jurnalele păstrate de computerul intern al mașinii, dezvăluind momentul în care au fost deschise anumite uși, precum și istoricul locațiilor înregistrate de GPS-ul mașinii.

Nu doar poliția poate accesa aceste informații. NBC menționează un bărbat australian care a folosit o aplicație pentru a accesa date live transmise de Land Rover-ul fostei iubite . Nu numai că a putut accesa informații în timp real despre mașină, dar a putut și să o controleze, pornind/oprind motorul de la distanță și deschizând geamurile.

Multe dintre datele colectate rămân în sistemu Media Nav și după ce autoturismul este vândut, noul proprietar putând documenta cu lux de amănunte viața de zi cu zi a posesorului anterior, aflând inclusiv date personale cum ar fi numărul de telefon și adresa de domiciliu.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult