Ce i-a lipsit lui Huidu: sistem inteligent de evitare ciocniri

Ce i-a lipsit lui Huidu: sistem inteligent de evitare ciocniri

General Motors a prezentat un prototip de sistem inteligent de evitare a coliziunilor care, conform unor calcule preliminare, ar reduce cu peste 80% numărul accidentelor auto din Statele Unite.

Aparatul comunică prin unde radio DSRC (Dedicated Short Range Communications) cu alte asemenea dispozitive montate pe vehicule şi avertizează şoferii în caz de pericol. Deoarece dimensiunile sale sunt mai mici decât cele ale unui GPS, poate fi pus fără probleme inclusiv pe motociclete şi biciclete.

Sistem de evitare coliziuni

Raza de acţiune a aparatului poate fi setată până la 400 de metri, fapt ce-l face extrem de util înainte de abordarea curbelor cu vizibilitate redusă (vezi cazul Huidu şi mii de alte astfel de accidente).

Mai mult decât atât, prototipul GM poate prelua informaţii de la celelalte dispozitive, constituindu-se astfel un lanţ de evenenimente pe care şoferul le poate analiza din timp. Singura problemă este că, pentru a fi eficient, trebuie ca majoritatea autovehiculelor să fie înzestrate cu un asemenea sistem.

General Motors nu a oferit informaţii despre când va fi lansat aparatul anti-coliziuni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News