Citroen a prezentat o mașină electrică din carton, cu autonomie de 400 km și viteză maximă de 110 km/h

03.10.2022
Citroen a prezentat o mașină electrică din carton, cu autonomie de 400 km și viteză maximă de 110 km/h

Citroen Ami este deja una dintre cele mai neobișnuite „mașini” electrice, oferind un design minimalist cu o construcție care include foarte mult plastic. Compania franceză consideră însă că poate să creeze o mașină electrică cu viteză mai mare, spațiu mai mult și o greutate scăzută, dar folosind materiale mai puțin convenționale pentru construcție: cartonul. Noul concept numit Citroen Oli dorește să exploreze această posibilitate, care încă nu a fost confirmat pentru un model de serie, dar ar putea veni mai târziu într-o formă simplificată.

Citroen Oli arată „ciudat” și este construită din materiale neconvenționale pentru o mașină

Noul Oli este o mașină electrică construită special pentru eficiență în consumul de energie. Astfel, spre diferență de alte mașini de acest gen, care sunt semnificativ mai grele decât cele cu motoare cu combustie internă, Citroen a făcut o prioritate din reducerea greutății. Citroen Oli ar trebui să cântărească doar 1.000 kg, iar caroseria pare să fie cea unde au fost câștigate cele mai multe kilograme.

Asta pentru că atât capota, cât și plafonul și portbagajul sunt realizate din carton presat, material mult mai ușor decât tabla. Desigur, există și carbonul pentru astfel de piese, dar Oli trebuie să fie și o mașină relativ ieftină și probabil „prietenoasă” cu mediul. Cartonul ar trebui să reziste la greutatea unui adult înainte să cedeze pentru a se deforma. La interior, totul este minimalist, iar multe piese sunt imprimate 3D.

Conform planurilor companiei, Citroen Oli ar trebi să permită o autonomie de 402 kilometri, însă este o mașină de oraș nu pentru a fi folosită des în afara lui. Asta pentru că viteza maximă pe care o poate atinge este de 112 kilometri pe oră. Compania se gândește că aceasta va fi o mașină de relaxare, pe care să o iei în camping sau la plajă. Un avantaj al acesteia ar fi și faptul că poate fi folosită drept sursă de energie, putând alimenta dispozitive cu consum maxim de 3.000W timp de 12 ore.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult