Cum arată noua interfață Android Auto pentru BMW, cu conectare wireless la telefonul mobil

02.08.2020
Cum arată noua interfață Android Auto pentru BMW, cu conectare wireless la telefonul mobil

Exceptând autoturismele BMW, funcționalitatea Android Auto era de ceva timp o dotare standard la alți producători auto, singurul neajuns fiind conexiunea prin cablu USB. Însă de acum, mașinile BMW actualizate cu ultima versiune de firmware pentru sistemul MediaNav pot reda interfața Android Auto prin conexiune wireless, ajungând cu un pas în fața competiției.

BMW anunța în anul 2017 că nu are în plan să adauge suport Android Auto pentru vehiculele din gamă. La ceva timp, afirmația a fost completată cu ”permitem conectarea telefoanelor iPhone la mașină prin interfața Apple CarPlay, în schimbul unui abonament anual în valoare de 300 de dolari/euro”. Ambele strategii s-au dovedit a fi grave erori în poziționarea de piață, supralicitarea statutului de brand premium lăsând un gust amar fanilor BMW, puși să plătească sume considerabile pentru a beneficia de facilități disponibile gratuit pe mașinile altor producători auto din gama low-cost (ex. Dacia).

Suport Android Auto pe mașinile BMW, ca dotare standard

Fără a recunoaște public greșeala comisă, BMW a început să livreze abia din luna iulie 2020 actualizarea de firmware care activează suportul Auto. Modelele de maşini compatibile sunt cele din generaţiile 2019 şi 2020, adică toate variantele din Seria 3, Seria 5, Seria 7, Seria 8, cât şi cele din familiile X3, X5, X6, X7 și Z4.

Întrucât este vorba despre versiunea Android Auto wireless, doar telefoanele Pixel, Nexus şi Samsung din generaţiile mai noi vor fi compatibile cu sistemul de infotainment de pe BMW-uri:

  • Pixel şi Pixel XL cu Android 8.0 sau mai nou
  • Pixel 2 şi Pixel 2 XL cu Android 8.0 sau mai nou
  • Pixel 3 şi Pixel 3 XL cu Android 8.0 sau mai nou
  • Google Nexus 5X şi Nexus 6P cu Android 8.0 sau mai nou
  • Samsung Galaxy S8 şi S8+ cu Android 9.0 sau mai nou
  • Samsung Galxy S9 şi S9+ cu Android 9.0 sau mai nou
  • Samsung Galaxy Note 8 cu Android 9.0 sau mai nou.
  • Samsung Galaxy Note9 cu Android 9.0 sau mai nou.
  • Samsung Galaxy Note10 şi Note10+ cu Android 9.0 sau mai nou.

Pentru a putea conecta telefoanele la maşină este necesară mai întâi o conexiune prin cablu, pentru setarea iniţială, cât actualizarea aplicaţiei Android Auto de pe telefonul mobil la ultima versiune disponibilă.

Vizită la reprezentanța BMW, pentru actualizarea versiunii de firmware

Problema este că, exceptând mașinile fabricate recent, pentru a beneficia de suport complet Android Auto este necesară actualizarea centrului infotainment cu ultima versiune de firmware disponibilă, operațiune care necesită o vizită la cea mai apropiată reprezentanță BMW. Complicând și mai mult lucrurile, actuala implementare wireless pentru sistemul Android Auto pare să aibă câteva bug-uri, cauzând blocaje sporadice la redarea de conținut video și chiar deconectarea telefonului mobil. Deoarece unele implementări MediaNav folosite de BMW nu suportă actualizări de firmware în regim OTA, corectarea acestor probleme se poate face doar cu ocazia reviziilor periodice, sau programând o vizită la centrul de service special pentru această operațiune.

Întrebaţi de ce nu au oferit Android Auto de mai multă vreme, reprezentanţii BMW au declarat că ”majoritatea clienţilor foloseau dispozitive mobile cu iOS”. ”Funcţionalitatea Apple CarPlay a fost obiectivul nostru principal”. Se pare însă că au fost destule cereri încât să justifice şi dezvoltarea Android Auto: „clienţii ne-au transmis că le-ar plăcea să aibă integrare cu Android Auto în viitor”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult