Faraday Future lansează FF 91, mașina electrică cu preț dublu față de cele mai scumpe Tesla

01.06.2023
Faraday Future lansează FF 91, mașina electrică cu preț dublu față de cele mai scumpe Tesla

Producătorul de mașini electrice Faraday Future a anunțat lansarea FF 91, una dintre cele mai așteptate vehicule de acest gen de până acum. Aceasta va fi una dintre cele mai avansate mașini din punct de vedere tehnologic din piață, fiind construită cu multe funcții AI la bord și cu un accent pe confort pentru pasageri. Mașina va fi livrată în trei variante: una de bază, una cu dotări înalte și una limitată. Avem preț doar pentru variantele superioare, iar ambele sunt mai scumpe chiar și de două ori decât cele mai bine dotate modele de la Tesla.

Faraday Future FF 91 are 3 motoare electrice cu 1.050 cai putere

Întrucât modelul de bază FF 91 nu are un preț încă, putem doar să vorbim despre variantele superioare, care sunt dotate destul de similar. Varianta cu dotări superioare se numește Futurist, iar cea limitată Futurist Alliance. Prețurile pentru aceste modele sunt de 249.000 dolari americani, respectiv 309.000 dolari americani. Având în vedere aceste prețuri, cererea și probabil oferta vor fi foarte limitate, fiind comparabile cu cele ale unor mașini sport de lux.

Ambele modele cu dotări superioare sunt echipate cu câte trei motoare electrice pentru un total de 1.050 cai putere, care asigură o accelerație de la 0 la 100 km/h în 2,27 secunde. Acestea sunt alimentate de una dintre cele mai mari baterii din piață, de 142 kWh, care promit autonomie de 613 km. Distanța parcursă este mai mică decât pe cel mai performant model de la Tesla Model X, dar mai mare decât cel mai performant Tesla Model Y.

FF91_PRESTON_013

Pe lângă motoare și baterii, o mare parte din preț este justificată de tehnologiile integrate. Faraday Future spune că FF 91 are scaune cu „gravitație zero”, cu spătar care se poate ajusta pentru un confort cât mai ridicat pentru pasageri. De altfel, pasagerii din spate au la dispoziție câte un ecran de 27” pentru consumul de conținut.

Mașina integrează un mod de circuit care înregistrează performanțele obținute, o aplicație de Apple Watch pentru control de la distanță, plus conexiune la internet prin satelit. Aceasta va fi însă oferită gratuit doar primilor 91 de clienți. Cei care vor acest serviciu mai târziu, vor trebui să plătească în plus.

FF91_PRESTON_010_A

Compania vinde și un serviciu AI de 15.000 de dolari pe an

Compania vorbește și despre FF aiHypercar+, un sistem care nu este tocmai clar ce poate să facă, însă pare să fie un soi de asistent AI care îți permite să personalizezi și să interacționezi cu mașina. Probabil că va integra și alte funcții mai târziu, asemeni Full Self-Driving de la Tesla. Prețul pentru acest serviciu este însă imens: 14.900 dolari pe an, un preț special oferit doar primilor 2.000 de clienți. Cei care cumpără mai târziu vor trebui să plătească mai mult.

Faraday Future pune mașina FF 91 la vânzare în variantele Futurist și Futurist Alliance pentru clienții din SUA și China. Pentru a înscrie o precomandă, trebuie un avans de 1.500, respectiv 5.000 de dolari, în funcție de variantă. Această plată va asigura locul la rând pentru a primi mașina. Livrările nu au o dată stabilită, însă Faraday Future spune că are deja un plan în trei pași pentru a începe să aducă mașinile către clienți. Pe 6 iunie, compania va ține un eveniment în cadrul căruia clienții interesați vor putea să plătească și să primească direct primele unități.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult