Ford introduce sistemul care te scapă de amenzile pentru viteză

Autori: Aurelian Mihai, Liviu - Andrei Mihai 26.03.2015
Ford introduce sistemul care te scapă de amenzile pentru viteză

Adevărată obsesie pentru şoferii din România şi nu numai, conducerea autoturismului la viteză cât mai apropriată de limita legală pentru a scurta timpul de călătorie este o practică mai riscantă decât pare, urmărirea constantă a actului vitezometrului crescând şansele pentru producerea de accidente. Din fericire, inginerii Ford par să fi găsit soluţia salvatoare, sub forma unui sistem capabil să urmărească în locul nostru semnele de circulaţie.

Denumit Intelligent Speed Limiter, sistemul dezvoltat pentru noua gamă de autoturisme Ford S-Max apelează la o cameră video montată pe parbriz, conectată la computerul de bord. Odată activat, sistemul scanează şi interpretează automat semnele de circulaţie de pe marginea drumului, limitând viteza maximă a autoturismului în funcţie de valorile indicate pe acestea. În loc să acţioneze pedala de frână, sistemul ajustează în mod direct puterea motorului, autoturismul reducând viteza fără ca şoferul să ridice piciorul de pe pedala de acceleraţie.

Dacă totuşi avem nevoie de mai multă viteză, spre exemplu pentru efectuarea unei depăşiri, putem dezactiva pentru scurt timp limitatorul automat cu o apăsarea bruscă a pedalei de acceleraţie. Desigur, dacă dorim să ignorăm cu totul limitatorul de viteză îl putem dezactiva prin apăsarea unui buton pe consola de bord.

Camera video cu funcţie de scanare a drumului va servi şi ca sistem de avertizare pentru alte pericole, menit să crească siguranţa la volan. Spre exemplu, computerul de bord va putea emite alarme sonore în cazul  pătrunderii pietonilor sau alte obstacole pe sensul de mers, precum şi în situaţii periculoase când un şofer prea obosit nu acţionează la timp pedala de frână pentru reducerea vitezei în timpul coborârii unei pante. 

 

Tags: