Go4News: Alibaba a prezentat prima sa maşină inteligentă. Preţurile încep de la 22.300 dolari

07.07.2016
Alibaba a prezentat prima sa maşină inteligentă, realizată în colaborare cu producătorul de automobile chinez SAIC, deţinut de stat. Modelul RX5 este disponibil la pre-comandă, iar preţurile încep de la echivalentul a 22.300 de dolari. Livrările vor începe în luna august a acestui an. 
 
Vehiculul este un SUV la care s-a lucrat timp de doi ani în cadrul unei firme mixte deţinută în proporţie de 50-50 de Alibaba şi SAIC. Cele două companii au investit 160 milioane de dolari în proiect. 
 
Citeşte şi: Miliardar chinez: Produsele contrafăcute pot fi mai bune decât cele originale
 
Maşina rulează o versiune nouă a sistemului de operare YunOS dezvoltat de Alibaba, care îi permite vehiculului să se conecteze la diferite dispozitive şi servicii online. Şoferul poate plăti, prin intermediul platformei de plăţi Alipay inclusă în sistemului de infotainment, parcarea, combustibilul sau cumpăra o cafea. Sistemul de navigaţie „inteligent” de pe RX5 poate funcţiona fără semnal GPS sau Wi-Fi, potrivit producătorilor. 
 
 
În interiorul maşinii sunt montate trei ecrane LED, patru camere 360 detaşabile şi o oglindă retrovizoare interioară inteligentă. 
 
Alibaba a anunţat că va deschide sistemul de operare astfel încât dezvoltatorii software să poată dezvolta aplicaţii şi servicii pentru acesta. Interesant este faptul că producătorii au decis să nu includă şi un sistem autopilot pe automobil, din motive de siguranţă. 
 
Citeşte şi: Este posibil ca primul om mort într-un accident în care a fost implicat un automobil Tesla pe mod Autopilot să se fi uitat la un film înainte de incident
 
Compania este un acţionar important în Didi Chuxing, cel mai mare rival al Uber din Asia. Nu se ştie deocamdată dacă maşinile inteligente co-dezvoltate de Alibaba vor fi incluse în flota companiei de ride-sharing. 
 
 
Gigantul din comerţul online nu este singura companie tehnologică chineză interesată de sectorul auto. LeEco, cunoscută înainte sub numele de LeTv, susţine proiectul Faraday Future (care dezvoltă maşini electrice) şi lucrează la un model propriu de automobil. Mai mult, Baidu, compania care operează cel mai mare motor de căutare online din China, testează deja vehicule autonome în China şi SUA. 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult