Jaguar demonstrează Virtual Windscreen, parbrizul cu afişaj VR pentru autoturismele viitorului

Jaguar demonstrează Virtual Windscreen, parbrizul cu afişaj VR pentru autoturismele viitorului

Cum ar fi să poţi avea toate instrumentele din panoul de bord direct pe parbriz, afişate transparent şi fără să incomodeze cu nimic vizibilitatea, împreună cu semne de circulaţie şi ghidaje care te ajută să păstrezi trasa de condus ideală oricât de rele ar fi condiţiile de vreme. Jaguar Land Rover demonstrează exact un astfel de concept.

Inspirat parcă direct din jocurile video, parbrizul cu sistem de realitate augmentată demonstrat de Jaguar Land Rover este propus ca soluţie pentru şoferi profesionişti şi piloţi de curse. Ajutat cu un ecran transparent ce se întinde pe toată suprafaţa parbrizului, Virtual Windscreen afişează informaţii în timp real despre performanţele maşinii, traseul parcurs şi timpii obţinuţi în tururile de circuit.

În plus, funcţia de realitate augmentată poate suprapune elemente virtuale care din perspectiva şoferului apar ca şi cum ar fi desenate direct pe asfalt. La fel ca în jocurile video cu maşini, sistemul poate indica traiectoria ideală de urmat la abordarea curbelor strânse şi momentul perfect la care să frânezi sau accelerezi cu eficienţă maximă.

Special pentru cursele de circuit, Virtual Windscreen afişează aşa numitul Ghost Car. Apărând ca o replica virtuală a propriului autoturism, Ghost Car-ul te ajută să-ţi perfecţionezi calităţile de pilot concurând proprii timpi de circuit, ca şi cum ai alerga împotriva unui competitor real.

Pentru ca sistemul Virtual Windscreen să funcţioneze perfect, Land Rover caută opţiuni pentru sincronizarea cu poziţia ochilor, astfel încât datele afişate să fie plasate în zone cât mai confortabile pe parbriz, uşor de urmărit şi care nu incomodează vizibilitatea. Pentru viitor, compania cercetează şi posibilităţi pentru înlocuirea oglinzilor laterale cu ecrane virtuale, încorporate în parbriz.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult