Maşina fără şofer proiectată de Google, în teste pe drumurile publice din Statele Unite

29.06.2015
Maşina fără şofer proiectată de Google, în teste pe drumurile publice din Statele Unite

Google are veşti noi despre proiectul său pentru autoturisme fără şofer. Cele mai avansate vehicule prototip sunt gata de rum şi circulă deja pe drumurile publice din Mountain View, unde se află sediul central al companiei.

Maşina fără şofer proiectată de Google, în teste pe drumurile publice din Statele Unite

Expuse prima dată în luna decembrie, vehiculele compacte şi cu un aspect mai degrabă comic au fost proiectate de la zero pentru a funcţiona în regim complet autonom. Totuşi, din motive de siguranţă, prototipurile scoase pe drumurile publice au fost dotate cu volan detaşabil şi pedale de frână şi acceleraţie, respectiv şofer gata să preia controlul dacă situaţia o impune. Tot pentru siguranţă, funcţia de auto-pilotare are viteza maximă limitată la 40 km/h.

Judecând după frecvenţa redusă a incidentelor apărute în rundele anterioare de teste, actualul program pare mai degrabă o demonstraţie menită să atragă simpatie şi să crească încrederea publicului în autoturisme fără şofer. Totuşi, oricât de sigure ar deveni noile vehicule auto-pilotate, oamenii de rând nu se vor lăsa prea uşor convinşi datele statistice care arată un avantaj clar în faţa autoturismelor convenţionale cu şofer. Lucrând la acest aspect, Google a anunţat şi un proiect solicitând participarea artiştilor californieni cu propriile design-uri unice, menită facă autoturismele fără pilot şi mai atrăgătoare în ochii publicului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult