Mașini echipate cu sistemul Keyless GO, furate și dezmembrate de o grupare infracțională europeană

26.07.2020
Mașini echipate cu sistemul Keyless GO, furate și dezmembrate de o grupare infracțională europeană

Cunoscut sub denumirea KEYLESS GO, sistemul întâlnit pe autoturisme din gama de lux a producătorului Mercedes-Benz este interceptat la citirea cartelei de acces a proprietarului, hoții de mașini duplicând datele acesteia pentru a obține acces în vehicul și porni motorul.

Potrivit informațiilor furnizate de Europol, forțele de poliție din Polonia a descoperit zeci de mașini de lux dezmembrate în vederea revânzării componentelor auto pe piața second-hand. Autoturismele descoperite pe baza informațiilor prelevate din mai multe apartamente folosite de gruparea infracțională erau furate mai ales din Germania și depozitate pe o ”fostă proprietate agricolă” din Polonia.

Rețeaua infracțională poloneză era foarte bine structurată și specializată exclusiv pe furtul de autoturisme Mercedes-Benz cu valoare mare, echipate cu tehnologia KEYLESS GO. Apelând la echipamente special dezvoltate pentru acest scop, hoții reușeau să deblocheze în locul proprietarului atât sistemul wireless de încuiere a portierei cât și imobilizatorul motorului, pornind mașina cu o simplă apăsare de buton.

Sistemul Keyless GO, invitație pentru hoții de mașini

Potrivit descrierii oficiale furnizate consumatorilor, sistemul Keyless Entry dezvoltat de Mercedes are numeroase avantaje:  „Deschidere și încuierea vehiculului în mod convenabil, pornire rapidă fără a scoate cheia din buzunar. „Ușile de pe partea șoferului și pasagerului pot fi deschise și blocate prin simpla atingere a mânerului ușii, fără ca tasta de deblocare a vehiculului să fie atinsă ” și „Motorul poate fi pornit și oprit rapid prin simpla apăsare a butonului de pornire-oprire.”

Altfel spus, sistemul KEYLESS GO îți permite să descui, pornești și să conduci mașina doar având asupra ta un dispozitiv de autentificare recunoscut, cum ar fi cartela originală sau telefonul mobil.

Nu este clar exact ce soluție tehnică au folosit hoții, însă modul de operare sugerează că este vorba de o schemă numită Relay Attack. Concret, odată ce este localizată o mașină adecvată, prevăzută cu sistemul Keyless Entry, spre exemplu în parcarea unui centru comercial, hoțul așteaptă întoarcerea proprietarului și încearcă să intercepteze semnalul wireless transmis pentru deblocarea mașinii.

Mai departe, proprietarul este așteptat să se îndepărteze din nou, eventual, urmărit în trafic până acasă, hoțul încercând din nou să intercepteze semnalul cartelei auto, chiar dacă aceasta se află în locuința proprietarului. La momentul potrivit, nu rămâne decât ca semnalul de activare clonat să fie retransmis pentru a obține acces și conduce mașina furată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult