Mașinile Tesla monitorizează acum șoferii prin camere video în modul Autopilot

28.05.2021
Mașinile Tesla monitorizează acum șoferii prin camere video în modul Autopilot

Mașinile Tesla sunt echipate de mai multă vreme cu o serie de camere, atât la exterior, unde acestea sunt folosite de sistemul Autopilot, cât și la interior, unde au rămas momentan dezactivate. Se pare însă că cel mai recent update software pentru mașinile companiei activează camera din interior. Aceasta poate fi astfel folosită pentru urmărirea nivelului de atenție pe care șoferul îl asigură condusului atunci când folosește mașina în modurile de condus asistat precum Autopilot sau Full Self-Driving.

Tesla monitorizează șoferii prin camere video

Este interesant însă faptul că Tesla a ales să activeze această cameră și să urmărească șoferii, întrucât Elon Musk a declarat anterior că această metodă de a te asigura că șoferul este atent este „ineficientă”. Este de asemenea interesant faptul că doar anumite mașini, din generațiile mai noi, integrează această cameră, modelele mai vechi fiind livrate fără ea. Mașinile care sunt livrate de acum înainte vor avea funcția de monitorizare activată din fabrică.

Nu pare să existe o metodă de a dezactiva aceste camere și nu este clar dacă sistemul Autopilot va mai funcționa pe mașinile care au camere instalate în interior dacă acestea sunt dezactivate prin alte metode… neoficiale. Totuși, Tesla menționează că ceea ce înregistrează camera nu va fi transmis în afara mașinii.

Această măsură de siguranță ar putea fi însă un pas înainte pentru Tesla, pentru a se asigura că în viitor mașinile sale vor fi aprobate pentru modul de condus autonom și în regiunile în care această capabilitate nu este încă posibilă. De exemplu, Europa are reglementări mult mai stricte pentru astfel de funcții. De aceea, momentan, Tesla nu oferă funcția Full Self-Driving în varianta beta decât clienților din SUA. În același timp, funcțiile Autopilot funcționează și în Europa, însă majoritatea sunt disponibile doar pe autostradă.

Simultan cu această schimbare în sistemul Autopilot, Tesla a început să scoată senzorii laser de pe mașinile sale mai noi. Următoarele generații de mașini ale companiei se vor baza exclusiv pe camerele video amplasate la 360 de grade în jurul mașinii. Tot Elon Musk a criticat sistemele de condus autonom cu laser în trecut.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult