McLaren anunță Artura, prima sa mașină cu motor hibrid

18.05.2021
McLaren anunță Artura, prima sa mașină cu motor hibrid

McLaren, producătorul britanic de mașini sport, a anunțat Artura, un bolid de 577 de cai putere, echipat cu un motor hibrid. Aceasta este prima mașină din familia McLaren care intră în producție cu un astfel de motor, numit de către companie HPH, sau High-Performance Hybrid. Mașina beneficiază și de alte avantaje față de modelele cu motoare exclusiv pe combustibil fosil, precum o greutate redusă și încărcare rapidă a componentei electrice.

Primul model hibrid de la McLaren permite viteze de până la 330 km/h

Noul McLaren Artura are o greutate de 1.498 kg, care include și bateria. Sistemul electric, care este mai avansat în cazul acestui model, este cu aproximativ 10% mai ușor decât cel de pe alte modele ale producătorului britanic, întrucât folosește arhitectura Carbon Lightweight Architecture (MCLA). Bateria de 7,4 kWh va putea fi încărcată rapid la 80% din capacitate în 2,5 ore folosind un cablu EVSE standard, spun reprezentanții companiei.

Folosind doar motorul electric, mașina ar putea oferi o autonomie de 30 de km și putere de 94 de cai putere. Desigur, nu acest motor încadrează Artura în categoria supercar. Puterea mașinii este asigurată de un motor bi-turbo V6 ICE de 577 cai putere numit M630. Acesta este de asemenea mai ușor cu 50 kg decât alte modele de la McLaren, echipate cu motoare V8.

McLaren Artura oferă o accelerație 0-100 km/h în doar 3 secunde și poate atinge 200 KM/h în 8,3 secunde. Viteza maximă pe care mașina o poate atinge este de 330 km/h.

Și mai interesant este însă faptul că este o mașină echipată cu o cutie de viteze care nu oferă și marșarier. Pentru a merge în spate, McLaren Artura folosește tot motorul electric, care se rotește invers atunci când este necesar.

McLaren Artura include și alte tehnologii noi, pe lângă motorul hibrid

Și pentru că este o mașină high-tech din 2021, McLaren Artura beneficiază și de funcții moderne precum Intelligent Adaptive Cruise Control Stop/Go, Lane-Departure Warning, High-Beam Assist și recunoașterea semnelor de circulatie.

Apple CarPlay și Android Auto sunt de asemenea prezente pentru conectivitate cu smartphone-urile clienților. De asemenea, sunt integrate și funcții avansate dedicate mașinilor sport, precum Track Telemetry și Variable Drift Control, care pot oferi informații în timp real despre mașină și pot fi folosite pentru a modifica anumiți parametri de funcționare. Toate aceste funcții pot fi oprite însă în „Stealth Mode”, care ascunde majoritatea informațiilor și îi permite șoferului să se concentreze pe condus.

McLaren Artura se lansează în al treilea trimestru din 2021

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult