Microsoft prezintă Windows pentru autoturisme, alternativă pentru platforma Apple CarPlay

07.04.2014
Microsoft prezintă Windows pentru autoturisme, alternativă pentru platforma Apple CarPlay

Deşi este folosit de mult timp ca fundaţie pentru platformele de divertisment incluse la bordul autoturismelor, sistemul de operare Windows a rămas de fiecare dată o prezenţă discretă, bine ascuns sub pachetul de tehnologii şi interfaţa personalizată semnată de Ford, BMW, Kia, Nissan, Fiat sau alţi producători auto. Luând exemplul dat deja de Apple cu platforma CarPlay, Microsoft a hotărân să iasă din anonimat anunţând propria platformă Windows pentru autoturisme.

Aflat deja  în fază de testare pe autoturisme reale, conceptul de interfaţă prezentat la conferinţa Microsoft Build de anul acesta este optimizat pentru interacţiune prind comenzi touch şi furnizarea simplă şi eficientă a informaţiilor relevante. Prototipul actual foloseşte standardul de comunicare Mirrorlink, suportat deja de telefonul Sony Xperia Z şi alte câteva modele Nokia cu sistem Symbian, urmând  ca lista dispozitivelor să crească în perioada următoare. Volkswagen, Honda, Toyota, şi Citroen pregătesc  autoturisme compatibile Mirrorlink, iar producătorii Alpine şi Pioneer specializaţi în echipamente aftermarket susţin iniţiativa Microsoft.

În demonstraţia susţinută, Microsoft a arătat o platformă Windows in the car ce acţionează ca o extensie pentru telefoanele cu sistem Windows Phone 8, aducând funcţionalitatea acestora pe ecranul touch al platformei de divertisment din autoturism. La suprafaţă noua platformă arată ca o versiune Windows 8 în miniatură, având un meniu principal cu secţiuni pentru radio, navigaţie GPS şi aplicaţii, respectiv acces la un magazin de aplicaţii personalizat.

Ca şi rivala Apple Car Play, platforma Windows in the car este încă departe de stadiul final, reprezentanţii Microsoft evitând să menţioneze o eventuală dată de lansare oficială.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult