Microsoft și Volkswagen promit să aducă tehnologia HoloLens la bordul autoturismelor

08.05.2022
Microsoft și Volkswagen promit să aducă tehnologia HoloLens la bordul autoturismelor
foto: Microsoft

Mașinile Volkswagen vor putea fi configurate cu sisteme de realitate augmentată bazate pe tehnologia HoloLens, asta însemnând că vei putea urmări instrucțiunile sistemului de navigație redate direct pe parbriz, sau pe bord, cu sau fără o cască specială purtată pe cap.

Probabil că ideea purtării unui accesoriu AR care te împiedică să vezi direct de se află în fața ta nu este o idee prea bună, în timp ce conduci. Așa că va trebui să presupunem că inovația pregătită de inginerii  Microsoft și Volkswagen funcționează fie cu vehiculul parcat, sau într-un mod care nu îngrădește vizibilitatea.

De altfel, Microsoft vorbește de ceva timp despre o ”platformă mobilă” dedicată HoloLens 2, care ar permite folosirea acestei tehnologii și în mișcare, eventual, în timp ce conduci autoturismul. Însă până acum, referirea părea să fie strict la un nou tip de senzori care nu sunt încurcați atunci când purtătorul se află în mișcare, returnând măsurători eronate care împiedică fixarea corectă a poziției în spațiu. Spre exemplu, senzorul giroscopic și accelerometrul pot returna măsurători complet eronate dacă posesorul dispozitivului se află într-un vehicul aflat în mișcare.

Potrivit explicației furnizată pe blogul Microsoft, sistemul bazat pe realitate augmentată urmărește mișcarea folosind o combinație de camere video și o unitate de măsură inerțială (care include de obicei accelerometre și giroscoape). Dar într-o mașină, măsurătorile oferite de acești doi senzori pot intra în conflict (senzorii detectează mișcare, dar camerele video observă un mediu static). Această problemă ar fi soft rezolvată în urma cercetărilor realizate împreună cu partenerul Volkswagen.

Microsoft nu detaliază exact cum anume funcționează noul sistem HoloLens pentru autovehicule, însă dă drept indiciu o ilustrație în care indicațiile sistemului de navigare GPS apar suprapuse în 3D, părând contopite cu peisajul stradal și chiar bordul autoturismului.

Vestea proastă este că doar ediția de purtat a accesoriului HoloLens costă 3500 dolari, dacă este vândut la volum mare direct către companii și instituții (ex. armata americană). Putem doar presupune că viitorul cockpit AR va fi o dotare opțională extrem de scumpă, pe viitoarele mașini Volkswagen.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult