Mio Moov 360 – un sistem de navigaţie serios

21.05.2008
Mio Moov 360 – un sistem de navigaţie serios
Mio Moov 360 – Dotări

Dotări

Se pare că preluarea companiei Navman de de către Mio în 2007 a influenţat într-o oarecare măsură noua serie de dispozitive Moov, atât din punct de vedere al aspectului, cât şi al interfeţei. Harta din dotare este MioMap 2008 cu suport pentru 38 de ţări din Europa. Pentru modelele Moov 330 şi Moov 200 este disponibilă şi o versiune cu numai 13 ţări din Europa de Est.

Mio Moov 360 – cu MioMap 2008

Una din dotările cele mai interesante este funcţia SiRFInstantFixII. Aceasta permite anticiparea poziţiei sateliţilor la pornirea dispozitivului, astfel încât timpul de aşteptare să fie foarte redus. Producătorul specifică mai puţin de 5 secunde şi, în practică, acesta se poate obţine în cazul în care GPS-ul nu a fost pornit la o distanţă prea mare faţă de locul unde a fost oprit.

Mio Moov 360 pe suportul pentru parbriz

În pachet este oferită aplicaţia pentru PC MioMore ce facilitează managementul dispozitivului. Prin intermediul ei se pot căuta puncte de interes în baza de date, se pot cumpăra hărţi online şi se pot adăuga noi pachete de voce. Un alt avantaj oferit de această aplicaţie este update-ul bazei de date cu camere de supraveghere. O facilitate interesantă este NavPix. Ea se foloseşte de serviciile web de fotosharing, cum ar fi Flikr, pentru a descărca imaginile cu geotag şi a le afişa pe hartă utilizatorului, exact în locul unde au fost realizate.

Mio Moov 360 – meniul principal

Cum spuneam mai devreme, Mio Moov 360 este dotat cu suport Bluetooth. Acest mod de transmisie de date poate fi folosit pentru conectare la calculator sau la telefonul mobil. Dispozitivul în sine poate fi folosit pe post de handsfree sau ar trebui să fie în stare de redirecţioneze convorbirile spre un alt handsfree. Ne-am întrebat la ce ar fi bună această ultimă opţiune şi de ce să nu conectăm headset-ul direct la telefon. Să spunem doar că este mai elegant, mai comod şi mai sigur să cauţi contactele pe ecranul de 4,3” al sistemului de navigaţie şi să controlezi volumul convorbirii.

Mio Moov 360 – Performanţe (II)

Pentru o accesare mai uşoară şi mai rapidă a destinaţiilor sunt salvate ultimele locaţii căutate şi poate fi întocmită o listă cu locaţii favorite. Alături de aceastea pot fi salvate rute şi rulate apoi în modul demo. Zoom-ul şi navigarea pe hartă sunt rapide, ecranul tactil fiind unul de calitate. Modelul primit la test avea matricea sensibilă la atingere puţin decalibrată. Am căutat în van o funcţie de recalibrare în opţiunile meniului. Nu putem decât să sperăm că problema a fost singulară, iar unitatea primită la test este un sample.

Mio Moov 360 – ecranul de 4.3

În ciuda unui sistem de căutare destul de bun al numelor de străzi şi oraşe, am resimţit puţin lipsa unui mod predictiv. De asemenea, producătorul a ţinut să sublinieze modul de recunoaştere fonetică a numelor unor locaţii, de care dispune noua serie Moov. Noi nu prea am înţeles cum funcţionează. Dacă nu ştiam că denumirea capitalei austriei în limba nativă se scrie cu W, nu am fi găsit în veci oraşul în lista afişată.

Mio Moov 360 – tastatura de pe ecran

În traficul din Bucureşti, probabil cel mai infernal din ţară, Mio Moov 360 este un partener de încredere. Trebuie doar să aveţi în vedere că atunci când el afişază mai puţin de 20 m până la străduţa pe care trebuie să intraţi, probabil sunteţi deja în dreptul ei. În timp, vă veţi obişnui cu măsurătorile lui. Un alt capitol la care precizia este puţin deficitară este viteza afişată. Aceasta rareori s-a apropiat la mai puţin de 2-3 km/h de cea citită pe vitezometru.

Capacităţile Bluetooth ale sistemului GPS s-au dovedit a fi foarte bune. Conectarea la telefoanele mobile s-a realizat fără probleme. Calitatea semnalului audio în ambele direcţii a fost bună, difuzorul încorporat având un volum suficent, iar microfonul din dotare fiind plasat chiar pe faţa dispozitivului. De asemenea trebuie să lăudăm şi ecranul LCD care a fost lizibil chiar şi în condiţii de lumină naturală foarte puternică. Unghiurile de vizibilitate laterale sunt bune, dar asta nu este neapărat o problemă pentru un dispozitiv care ar trebui să fie totdeauna îndreptat spre şofer.

Mio Moov 360 – încărcătorul de la brichetă cu mufă miniUSB

Nu vom comenta prea mult pe tema comenzilor vocale deoarece nu suntem fanii unor asemenea monologuri. Cea mai mare parte a timpului de testare în trafic, domnul sau domnişoara din spatele ecranului de 4.3” au fost reduşi la tăcere. Se ştie că un sistem de navigaţie prin GPS trebuie alimentat în tot timpul utilizării, iar bateria internă ar trebui folosită doar în cazuri speciale. Autonomia reală a lui Moov 360, cu iluminarea ecranului la nivelul maxim şi fără comenzile vocale activate, a fost mai mică de o oră.

Mio Moov 360 – Concluzie

Concluzie

Mio Moov 360 este un dispozitiv de navigaţie prin GPS care ar trebui să-i mulţumească pe majoritatea utilizatorilor. Probabil că cei interesaţi de soluţii profesionale complexe ar trebui să se uite în altă parte sau să aştepte următoarele soluţii de ultimă generaţie de la Mio. Pentru utilizatorul de rând, Moov 360 este o alegere bună, oferind o recepţie bună, o hartă destul de bine pusă la punct chiar şi pentru România şi alte câteva facilităţi interesante. Lipsesc funcţiile multimedia, dar credem că pentru ele s-ar potrivi mai bine dispozitive specializate. Cele cateva mici probleme întâlnite nu au fost îndeajuns pentru a schimba impresia bună pe care ne-a lasat-o Mio Moov 360.

Mio Moov 360 şi suportul pentru maşină

Plusuri şi minusuri:

[+] recepţie bună a semnalului
[+] hartă cu 38 de ţări din Europa
[+] meniuri itutive şi navigare uşoară

[] lipsa suportului pentru fişiere multimedia

Mio Moov 360 – Performanţe (I)

Performanţe

Cu o precizie de localizare foarte bună, Mio Moov 360 s-a dovedit a fi un partener de drum excelent. La o primă pornire, timpul de localizare a fost foarte scurt, iar apoi, datorită facilităţii SiRFInstantFixII, aproape imediat după pornirea aparatului eram poziţionaţi deja pe hartă. Găsirea adreselor se face destul de uşor, tastatura de pe ecran fiind uşor de utilizat. Setarea unei rute presupunea selectarea unei destinaţii şi eventual a unor puncte intermediare, ordinea operaţiilor fiind la alegerea utilizatorului.

Mio Moov 360 – cu suport Bluetooth

Determinarea traseului se face aproape instantaneu pentru destinaţii locale. O rută directă de-a lungul Europei spre un oraş din Spania a fost calculată în ceva mai mult de o jumătate de minut. Timpi şi mai lungi de aşteptare veţi avea în cazul în care veţi dori să setaţi oraşe intermediare pentru o astfel de rută lungă, aplicaţia realizând două recalculări pentru fiecare oraş în parte. O soluţie ceva mai bună s-a dovedit a fi setarea mai întâi a punctelor intermediare şi apoi a destinaţiei.

Mio Moov 360 – slotul pentru card-uri SD

Tot la acest capitol trebuie să menţionăm o mică problemă de design a aplicaţiei. Ea permite rearanjarea punctelor intermediare într-o listă prin urcarea sau coborârea lor cu o poziţie. Din păcate, pentru fiecare modificare a ordinii punctelor intermediare ruta este recalculată. Cum am spus deja, aceasta nu este o problemă pentru distanţe scurte, dar când vorbim de destinaţii europene, timpul de calcul devine foarte mare. Ideea cea mai bună ar fi fost probabil recalcularea rutei după confirmarea listei reordonate de puncte intermediare.

Baza de date cu punctele de interes (POI) ni s-a parut acceptabilă ca şi număr de locaţii, Bucureştiul fiind împânzit de ele. Utilitatea ei în alte zone ale ţării rămâne sub semnul întrebării. Trebuie însă ţinut cont de update-urile promise de producător care probabil că vor mări în timp această bază de date.

Mio Moov 360 – screenshot cu meniul principal

Meniul este destul de simplu şi intuitiv, iar navigarea se face rapid. Pentru aceasta şi pentru timpii scurţi de calculare a rutei este responsabil un procesor Samsung 2443 la frecvenţa de 400 MHz. Memoria internă este de 2 GB, iar sistemul de operare Microsoft Windows CE 5.0 împreună cu harta Europei ocupă aproximativ 1.5 GB. Dispozitivul este dotat cu doar 64 MB RAM, dar aceştia par să fie îndeajuns pentru MioMap 2008.

Mio Moov 360 – Construcţie

Mio Moov 360 este cel mai performant model din seria de sisteme de navigaţie lansată de curând şi în România. Cu cea mai mare cotă de piaţă din ţara noastră, Mio doreşte să-şi păstreze şi anul acesta aceeaşi poziţie şi este foarte posibil ca cele trei modele din seria Moov să îi ajute în acest sens.

Mio Moov 360

Construcţie

Ca şi aspect, sistemele de navigaţie cu GPS Mio Moov sunt destul de spartane. Se spune că negrul merge cu orice altă culoare şi cei de la Mio au dorit ca nuanţele din interiorul maşinii să nu te influenţeze în alegerea dispozitivului. Ce excepţia feţei, carcasa este construită dintr-un plastic mat ce pare a fi destul de rezistent. Chenarul ecranului este metalic şi este încadrat la rândul său de o bandă subţire cromată.

Mio Moov 360 – spatele aparatului

Veţi căuta degeaba butoanele lui Moov 360. Nu are decât un singur comutator cu trei poziţii: On, Off şi Reset. Din păcate acesta nu este chiar uşor de activat, fiind recomandată utilizarea ambelor mâini mai ales atunci când dispozitivul este suspendat de parbriz. Alături de comutator, pe latura superioară poate fi găsit slotul pentru card-uri SD. Pe spate a fost amplasat difuzorul, iar simetric faţă de el se găseşte o etichetă de identificare care te anunţă printre altele că ai de-a face cu un dispozitiv compatibil Bluetooth.

Mio Moov 360 – singurul buton/comutator al dispozitivului

Conectorul miniUSB este localizat pe latura inferioară, alături de elementele de construcţie care permit fixarea pe suportul cu ventuză oferit în pachet. Probabil pentru a preîntâmpina o eventuală deteriorare a mufelor, cea din capătul alimentatorului de la brichetă se poate integra perfect în suportul de maşină. În pachet mai este oferit şi un cablu USB pentru conectarea la calculator.