Primele autobuze fără şofer vor debuta pe străzile din Japonia în 2019

04.07.2018
Primele autobuze fără şofer vor debuta pe străzile din Japonia în 2019

Au fost multe discuţii în mediul online referitoare la maşini autonome, însă abia acum putem să vorbim cu adevărat despre astfel de vehicule. Gigantul online Baidu din China a anunţat în cadrul conferinţei Create Baidu că a încheiat un parteneriat cu gigantul japonez SoftBank pentru lansarea primelor autobuze autonome. Comanda a fost deja făcută pentru 10 astfel de unităţi, acestea urmând să fie livrate în 2019.

Autobuzele Aplong au fost dezvăluite de ceva vreme, însă pentru prima dată vor fi întâlnite pe străzi în Japonia începând de anul viitor. Acestea folosesc sistemul de condus autonom Baidu Apollo, care este capabil de autonomie de nivel 4. Acest lucru înseamnă că sistemul conduce fără ajutorul unui şofer, însă sunt câteva condiţii care trebuiesc îndeplinite.

În timp ce autobuzele vor căra pasageri umani, acestea sunt de dimensiuni mici şi vor putea fi întâlnite exclusiv în zone turistice, în aeroporturi, şi alte zone „controlate”, unde pot apărea mai puţine pericole greu de prevăzut. Baidu este însă doar producătorul, operatorul autobuzelor autonome fiind SB Drive, companie subsidiară a SoftBank.,

Autobuzele Apolong sunt dezvoltate în fabrica companiei King Long în oraşul Xiamen şi vor fi exportate către Japonia. Acestea vor fi primele vehicule autonome „de export” produse de chinezi. După cele zece unităţi din Japonia, Baidu pregăteşte o lansare şi pe plan local în oraşele Beijing, Shenzen, Pingtan şi Wuhan, toate centre dezvoltate în jurul dezvoltării de tehnologie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult