Șoferii care folosesc telefonul la volan, detectați și amendați folosind camere video automate

02.08.2020
Șoferii care folosesc telefonul la volan, detectați și amendați folosind camere video automate

Urmând etapei inițiale de testare, șoferii care folosesc telefonul la volan vor primi prin poștă amenzile, la fel ca şi pe cele pentru viteză.

Autorităţile locale din Australia au informat deja participanţii la trafic despre unor noi camere video automate, capabile să detecteze în timp real șoferii care manevrează telefonul mobil în timp ce se află la volan.

Spre deosebire de camerele pentru viteză şi cele care urmăresc încălcarea culorii roşii a semaforului, camerele video experimentale instalate în regiunile Queensland și Victoria nu sunt precedate de marcaje care să avertizeze şoferii despre prezența lor.

Proiectul demarat cu scopul descurajării obiceiurilor periculoase la volan nu visează în mod exclusiv folosirea telefonului mobil, camerele video asistate cu tehnologii AI putând detecta și alte încălcări ale legislației rutiere, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță.

Filmat în propria mașină și amendat pentru că ai folosit telefonul la volan

În primă fază, experimentul cu o durată de 3 luni are scopul de a determina cât de precis este noul sistem de detecție video, autoritățile locale plănuind să îl introducă pe mai multe rute intens circulate. Pe durata testelor plăcuțele de înmatriculare nu sunt citite și nu sunt emise amenzi, abaterile detectate fiind doar trimise spre a fi probate de echipa responsabilă cu dezvoltarea noului sistem de detecție video.

La fel ca în România, legile australiene interzic încă din anul 2012 folosirea şi chiar atingerea telefonului mobil în timpul condusului, cu excepţia situaţiei în care acesta este fixat pe bordul vehiculului într-un suport special conceput.

Având în vedere răspândirea acestui fenomen care pune în pericol siguranţa circulaţiei şi dificultatea constrângerii şoferilor folosind echipaje de poliţie dispersate în trafic, guvernul a decis alocarea unui buget considerabil pentru introducerea unui sistem capabil să asigure detecţia automată, care să includă camere fixe şi mobile, cele din urmă putând fi amplasate oriunde.

Probabil că tehnologia, odată perfecționată, va fi preluată și în alte regiuni ale lumii, contribuind la creșterea siguranței în trafic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult